Как да организираме колоездачен поход/събитие в 6 стъпки

1.    Решете какво искате. Много важно! Трябва да знаете конкретно какво ви се прави. Давам пример: велопоход до с. Мадара с посещение на Мадарския конник. Друг пример: Изкачване на връх Ботев. Трети пример: Поход до с. Салманово по случай празника на динята. И така...варианти много
2.    Формулирайте накратко желанието си. Т.е. нещо като заглавие на похода. Пример: До Мадара с колело. Втори пример: на педали на Ботев
3.    Ако имате желание събитието ви да е споделено от други хора, поканете ги. Тук има няколко условия: а) поканете точните хора. Нали не очаквате някой спускач да се присъедини на 120-километровият ви преход до морето или някой шосеен колоездач да се качи на Ботев с вас. Не канете трезвеници на дегустация на вино в с. Осмар, нито пък вегетарианци на празника на еленския бут. Второ условие: информирайте поканените за мероприятието си. Средствата, които се ползват в наши дни са изключително много: лично, по телефона, във фейсбук чрез създаване на събитие, чрез форуми (например в Mtb-bg.com има специална секция за Организирани мероприятия) , в групата на „Илчов баир”, на скайп, чрез посредник, прес съобщение (радио, вестник, онлайн медия).
4.    Какво и как да съобщя на хората, които искам да организирам: кога, къде, как, колко дълго, колко лева и допълнителни условия. Например: „Организирам поход до с. Мадара в 10 часа в събота, срещата е на пазара, носете си 5 лв. за шкембе на Мътница. Ще се върнем ранния следобяд, преходът е по асфалт, но смятаме да минем по черно след с. Кюлевча, за да се качим върху Мадарското плато. Носете си вода и каски.”
5.    Подготовка на екипировка и подобни. Горният пример с Мадара е елементарен, но понякога походите са по-дълги, няколко дневни и за тях трябва по-голяма подготовка. Какво трябва да направим предварително:
А) да се запознаем с маршрута: карти, gps, маркировка, знаци, вече каран маршрут...
Б) транспорт: как да стигнем до мястото на похода. АКо се тръгва на ход, това не е нужно, но понякога се налага транспорт с коли, влакове, автобуси. Пример: ходи ми се да покарам на о-в Тасос, предлагам на още 3 души място в колата си, до острова ще стигнем с ферибот, което струва еди колко си лева, а горивото ще излезе около еди колко си лева.
В) ако маршрутът е повече от еднодневен, трябва да осигурим спане за нас и за хората с нас. Резервираме хотел, хижа, бунгала или ако е къмпингуваме, казваме това и всеки си носи палатка и чувал.
Г) храна. Обикновено всеки си осигурява храната сам, но е хубаво да предупредите хората дали наблизо има магазин, дали се предлага хранене в ресторант (съответно нужните средства) или колоездачите трябва да си носят храна със себе си (липса на магазини или заведения).
Д) велосипед и аксесоари. Според терена и времето за престой, приготвяте както своя багаж, така и съобщавате на евентуалните си гости на събитието какво трябва да направят. Например: „Внимание, теренът е силно пресечен, сложете си възможно най-дебелите гуми и си вземете наколенките.” Или: „Как мислите да изминете 200 км асфалт с 2,35 гуми? Я да си сложите сликовете.” Или: „В планината вечер става студено, носете си дебели дрехи.” Или: „Според прогнозата, преходът ни ще съвпадне с най-горещите дни в годината. Пригответе си поне 2 бидона на велосипеда или хидратираща система (кемъл бек). Вземете си и изотонични таблетки или прахчета.” Въобще всичко, за което се сетите, че ще ви е нужно на вас, споменете го и за другите. Ще спестите на тях (а и на вас) доста проблеми.
6. Самото събитие. Важно нещо: появете се. Дори да смятате да отмените събитието, появете се на обявеното място, защото някой може да чака. Случвало ми се след като обявя велопоход, да завали дъжд, но в дъжда съм ходила на обявеното място, за да се уверя, че няма никой и се прибирам обратно вкъщи. Изисквайте точност от участниците. Много е изнервящо за всички да чакат някой тепърва да тръгне да се приготвя и да си пазари храна, да се избират консерви и салати, да се щура в магазините с колички, при условие, че е обявен точен час. Подготовката трябва да е предварително, а не след обявения час за тръгване. 5-10 минути изчакване са допустими, но не позволявайте да чакате повече някой „поспалан”: така ще изнервите останалите, които са се събудили и приготвили навреме.

Ето, вече сте организирали събитие, пожелавам ви успех и много километри и забавление!

👤Анелия Карагьозян  🕔2014-07-04
spodelime