10 съвета как да не изглеждаме новобранци на колелото

Да се наслаждаваме на карането или да изглеждаме добре?

 

10 Tips to Avoid Looking Like a Cycling RookieBy Kurt Gensheimer

 

Със скорошния взрив на популярността на колоезденето, Щатите отбелязват рекорден прираст на спорта колоездене. Това звучи силно обнадеждаващо за страна, която свързва колоездачите предимно с  това, че се придвижват на самоход и че трябва да се замерват с бутилки Гаторейд (спортна напитка, б.пр.)  или Биг Бълп (голяма напитка от фирмата 7-11, б.пр.).

Всеки ден нови колоездачи яхват новия си жребец на две колела за първи път и следователно повече хора се учат на толерантност към спорта. Въпреки това, ако излезете на пътя и изглеждате като олицетворението на пълния чукундур, който не знае какво прави, само ще навредите опитите на колоездачите да получат обществено одобрение.

Всички трябва да започнем от някъде, а аз също не съм имунизиран към това да бъда новобранец. Имах всички налични характеристики на новобранеца: отвратителната огромна каска, веещи се шорти, широко джърси, космати крака, следи от мазни венци на прасеца, клатеща се стойка на колелото – о, да, определено изгглеждах като кретен.

Въпреки това, не всички новобранци трябва да са мишена за подигравки. Има начин да изглеждаш опитен и без да имаш хиляди километри под краката; просто обърни внимание на детайлите. Тази статия е насочена към хората, които са нови за спорта колоездене и искат да избегнат неловките положения, на които бях подложен аз като новак.

Съвет 1: Никакви екипи на професионални отбори


Основната грешка, когато искаме да изглеждаме яки колоездачи е да си купим пълен професионален екип (джърси, клин, чорапи и др.) на отбор, за който не карате. Нищо не крещи по-силно НОВАК от цял екип на Дискавъри Чанел върху аматьор колоездач. Отървете се от тези безумно скъпи екипи. Единствения вариант, в който тези екипи са приемливи, е когато те са на стари отбори. Най-общо, правилото е, че могат да се обличат екипи на отбори 10 години, след като те са се разпаднали. Например, ако излезете на пътя с джърси на Моторола или Корс Лайт, обирате точки за стил. Но научете малко от колоездачите, които са карали за този отбор така че ако някой колоездач ви настигне, да звучите информирани.  

Съвет 2: купете си най-яката каска, която можете да си позволите

 

Не се стискайте, когато става въпрос за каски. Ще носите тази част на екипировката си постоянно (да се надяваме) и трябва да сте мотивиран да я слагате. Ако имате някаква евтина тенджера или пък по-хубава, но с два номера по-малка, никога няма да искате да я носите. В дните, когато бях млад и глупав, мислех си че да карам без каска и с гел, който прави косата ми да блести, е супер яко. Е, не беше. Каската ми Джиро Нюмо изглежда далеч по-яка от голото ми теме, още по-якя дори от темето ми с течаща кръв след овъргалване със скорост 50 км/ч.

Съвет 3: Купете си екип по мярка

Добре, ако сте нови в колоезденето, ще се чувствате леко неудобно с цялата тази ликра (материал за колоездачни дрехи, бел. пр.). По-добре го преодолейте. Не си купувайте колоездачни дрехи с два номера по-големи от нормалните ви. Колоезденето е аеродинамика. Трябват ви дрехи по тялото. Ако носите тениска размер Л, купете си джърси М. Понякога има разлика в марките, така че първо пробвайте. Преминавайки по пътя с джърси с аеродинамиката на парашут, опитните колоездачи ще ви извикат: „Здрасти, новак!” А когато се касае за яке: не, определено оранжевото гумено пончо, с което ходихте на мач миналата седмица не е подходящо облекло против дъжд на колелото. Вземете си колоездачен дъждобран. Доста по-аеродинамично е и не предизвиква толкова подигравки.  Също така, ако джърсито ви е широко, не влошавайте нещата ако го запашете в гащеризона си. Спортът е колоездене, не борба.

 

Съвет 4: Избръснете си краката

Очевидно, този съвет е насочен към мъжете. ОБаче ако си момиче и не си следвала този съвет в живота си, колоезденето е добро оправдание и най-сетне ще можеш да си намериш съпруг. ЗНам, че звучи налудничаво, но ако си колоездач с космати крака, хората ще карат на 5 метра от вас, за да избегнат разговор. Никой не трябва да съди книгата по корицата, нито колоездач по космите на краката, но това се случва. 

В тази връзка, честоме питат защо колоездачите си бръснат краката. Обратно на слуховете, това НЕ е заради аеродинамиката – въпреки че може и да има минимален фактор. ИСтинската причина е да се избегне „велкро ефектът” по време на пързаляне по асфалта, а също и за по-лесно почистване на раните след падане.

Съвет 5: Избягвайте „колоездачни татуировки”

 Нищо не издава по-лесно новобранеца повече от „колоездачни татуировки” – мазни петна от венци на вътрешната страна на мускулите на прасеца. Това често се случва, когато хората не си поддържат чисти веригите и имат неефективна стойка, педалиране или се опитват да се откопчеят от педалите навътре. За да избегнете „колоездачни татуировки” , поддържайте веригата си чиста. Забърсвайте я често и използвайте прозрачни масла за верига като Уайт Лайтнинг, които не превръщат веригата ви в черна гняс. Също така почиствайте касетата и венците, за да не се прехвърли мръсотията от тях върху хубавата ви чиста верига.

 Съвет 6: Изберете правилните аксесоари

Някои аксесоари правят колоездача да изглеждат яко, но някои ги правят пълни олигофрени. Например, чантичка за под седалката, в която можете да напъхате цялата седалка е твърде голяма. Повече от 2 кошници за вода също са излишни (освен ако не сте триатлонец на тренировка).  Всякакви вело компютри, които имат повече жици от домашното ви PC, са забранени. Про-тата карат безжични компютри, така че вие също се ориентирайте. Фирмата Полар има пулсомер и вело компютър с каданс, всичко това в един уред: това е професионално. Избягвайте всички огледала за задно виждане, независимо дали са монтирани на каската или на кормилото – голямо НЕ. Освен това, наистина ли искате да гледате докато ви удря кола? Аз не.

 
Олд скул или чукундур? Трудно е да се каже. Хубави ски очила.

 

Съвет 7: Махнете светоотразителите и пластмасовия предпазител

Ако току-що сте си купили чисто нов велосипед: поздравления! След като велосипедът ви прстигне вкъщи, първото нещо, което трябва да направите е да премахнете всички светоотразители, както и пластмасовия предпазител, който седи между най-големия венец на касетата и спиците на задното колело. Ако велосипедът е добре поддържан и настроен, предпазителят е излишен и изглежда тъпо. Ако не спазвате този съвет, ви очаква сочене с пръст, прикрити кикотения и жестоки хора да насочват внимание към велосипеда ви. Ако спазите този съвет, бъдете достатъчно отговорни, за да не съдите ако някой ви удари с кола през нощта докато карате като абсолютен тъпак без никакви светлини на тъмно. Да, това всъщност се е случило веднъж и смотанякът даже спечели дело за няколко милиона срещу производител на велосипеди, който прави „дефектни светоотразители”.

Съвет 8: Упражнявайте се с автоматите си (педали със закопчаване към обувката, бел. пр.)

            Ако имате автомати и си ги слагате за пръв път, упражнявайте се няколко часа в двора си преди да излезете на пътя. Няма нищо по-смущававащо от това да се пльоснеш като кит на сухо на някое кръстовище пред погледите на стотици хора. Повярвайте, това наранява егото. Случвало се е на всички поне по веднъж, но чрез упражнения намалявате риска този новобрански гаф да ви се случи.


Липсата на упражнения с автоматите преди каране води до определени рискове.

 

Съвет 9: Освен ако не карате маунтин байк, не носете кемъл бек (система за носене на вода в раница с маркуч към устата, бел. пр.)

Има един тип, който често кара...не, по-точно ускорява, в квартала ми и ме докарва до истеричен смях всеки път, когато го видя. Дори не е факта, че носи абсолютно същите колоездачни дрехи всеки ден, или фактът, че винаги кара като на „часовник”, дори не е факта, че кара като „часовник” на населени улици с пешеходци и бавни колоездачи, или пък смешните капли с жълти спици  Спингъри Спокс. Не, тези факти не са причината за моя смях. Най-главната причина, поради която този ме кара да избухвам е, че той кара с кемълбек, а маркучът винаги виси под мустаците му като онези системи за китара и глас, с които се свиреше през 70-те. Не изглежда като че ли този колоездач кара по 10 часа и има нужда от тонове вода; той ходи до съседното градче и обратно, вероятно на макса си, но все пак и това го прави супер смешен. ОСвен ако не карате планински велосипед, оставете кемъл бека вкъщи.

 

Съвет 10: Запознайте се с колоедачния етикет

Ако планирате да се присъедините към групово каране, запознайте се с общоприетия колоездачен етикет. Има множество дребни неща, които научавате с годините, но най-важните са:

  • Посочвайте дупки в асфалта или други предмети за човека, който кара зад вас (не си помисляйте да прескачате дупките без предупреждение на другия)
  • Направете знак с ръка, за да покажете на хората зад вас, че предната група намаля
  • Не правете резки промени в скоростта или посоката на движение без предупреждение
  • Никога не заставайте колело до колело освен ако кормилото не е на нивото на бедрата на другия колоездач и той/тя може да ви види
  • Ако спукате гума в групата, вдигнете ръката си високо и извикайте „гума” и задръжте линията си докато другите преминат.
  • Когато ставате на педал, винаги педалирайте едновременно със ставането, за да избегнете момента със забавянето, което може да доведе до това човекът отзад да ви блъсне
  • Ако сте в бърза група, но нямате сила да водите отпред и да дърпате другите колоездачи, стойте отзад в групата извън смените. Всички колоездачи с опит се дразнят от ластиците, които им нарушават ритъма.


Извънземни физиономии или други лицеви изражения са задължителни за каране в група.

Разбрахте ли всичко? Добре. Сега след като сте прочели статията, върнете се в началото и внимателно записвайте. Има още съвети, които бих могъл да споделя, но тези са достатъчни за един респектиращ старт и ще ви предпазят от това да ви гледат като новак. Излезте, покарайте с хора, защото в крайна сметка това да наблюдаваш другите е най-ценното при изучаването на основите на колоезденето.

Най-важното: спортувайте, подобрявайте формата си, забавлявайте се и успех!  

 

Превод от: http://www.roadbikereview.com/reviews/10-tips-to-avoid-looking-like-a-cycling-rookie

👤Кърт Генсхаймер  🕔2014-06-24
spodelime