Кормилни технологии: По-дълго или по-късо е по-добро

 С течение на годините тенденцията за все по-големи кормила отива все по-надалеч. Вече малко хора се възползват от 580-те милиметрови кормила, които преди около 15 г. бяха мегахит. Но също така не трябва веднага да скокнете и да отидете в магазина, за да с купите най-голямото възможно, защото някой устат ви е внушил тази идея.

Ако искате да карате с по-голямо кормило, направете го, защото ви е необходимо. А преди въобще да се снабдите с такова, преценете плюсовете и минусите.

Еволюцията на широкото кормило  

Като останалите компоненти, кормилата се развха драстично от зората на планинското колоездене. В началото те се казваха само кормила за планинско, а сега си имаме подходящо за всеки стил.

Неол Бъкли, например, е собственик на компанията Knolly bikes, има опит в инженерната физика и е наблюдавал байк сцената през последните 20 г. “Промените в стила на каране, развитието на окачването и геометрията, появата на нови приложеия на колелото (например фрийрайд и Ди Ейч колелата) позволиха на производителите на кормила да направят по-големи такива от стандартното преди 20 г.”, каза Бъкли.

Неговия опит в инженерството му позволява да направи някакъв логичен анализ на необходимостта от по-широко кормило, но той признава, че няма точна наука относно това, кое кормило ще пасне идеално на определен човек. “Просто няма такива отговори: дори и да направите таблица с ръста и рамката на ездача спрямо дължината на кормилото, тя едва ли би ви послужила много за целта. Локалните фактори като самата пътека, дърветата, камъните и баланса между катерене и спускане просто може да наклонят везните в едната или другата посока – по-късо или по-дълго кормило – с межу 25 и 50 мм.”, казва Бъкли.

“Логичният аргумент в полза на употребата на по-дългото кормило е по-голямата сила на лоста пру управлението на предното колело: това би трябвало да направи управлението на колелото по-лесно. Като цяло, това е вярно. В края на деня е трудно да се каже нещо повече от широко кормило=по-къса лапа, по-нисък ездач=по-тясно кормило и че по-ниските и с отпусната геометрия колела по-тичат с по-широки корила, отколкото високите такива. Но дори и тези догми са поставяни под съмнение от кормилата с дължина 710-740 мм, слагани днес на колелата за трайл – едно време такова кормило бе стриктно ориентиано към спскането”, каза още той.

Кое не означава задължително по-добре 

Както повечето неща в живота, широчината на кормилото се избира най-добре от гледна точка на умереността и практичността. Ако вашите пътечки са доста тесни, много обрасли и не може да се развие по тях голяма скорост, то широкото кормило може да е пречка, а не предимство. В случай, че карате с изправени ръце и лактите ви са опънати, просто няма да може да реагирате подобаващо на препядствие и ще се пребиете. Също така, ако сте с тесни рамене по-широкото кормило може да ви прични и дискомфорт.

Арон Пост е професор по напасването между човек и машина в компанията Specialized. Макар той да отбелязва, че има видими предимства на по-широкото, той добавя, че широките кормила не са за всеки. “Тенденцията за по-широкото дойде от карачи, които карат много технични, бързи терени, при които теренът направи изстръгва кормилото от ръцете. Ако вашите пътеки не са чак толкова технични, няма смисъл от широки кормила”, казва Пост.

За пример Пост дава лицевите опори. Много по-лесно е да се изтласкате, когато ръцете ви са поставени малко извън раменете, отколкото когато те са разкрачени настрани. Признаците за това, че може да сте попрекалили с широчната са болка между лопатките и горната част на гърба.

Кормила, лапи и златното съотношение  

С удължаването на вашето кормило се намалява вашия досег. По-широкото кормило ще прехвърли повече от вашата тежест напред. Тоест ще имате нужда от по-къса лапа, за да запазите теглото си центрирано.

Основното правило на палеца е да запазите съотношение 2:1 на широчината на кормилото спрямо дължината на лапата: за всеки 20 мм увеличение на кормилото, трябва да намалите дължината на лапата с 10 мм. Следователно, ако карате кормило 660 мм с лапа 100 мм и увеличите дължината му на 700 мм, то лапата трябва да стане 80 мм, за да запазите вашата стойка върху колелото.

Както повечето правла, това сотношение 2:1 по никакъв начин не е абсолютно. Както казва Пост, то е само приложимо, ако започвате от най-удобната ви позиция. Ако вие вече сте недоволен от стойката си преди промяната, значи правилото направо може да не важи”.

Пробвайте много пъти – мери три пъти,режи един

Важно е да се запомни това, че щом сте купили 800-милиметрово кормило, това не означава, че то със сигурност е за вас. “Повечето производители често правят кормилата с една идея по-дълги от необходимото, за да дадат възможността на потребителите да коригират дължината. Многокарачи бъркат тази допълнителна дължина с подходящата за техния ръст и настройка на колелото”, казва Бъкли.

👤mtb-news.bg  🕔2013-08-13
spodelime