Избор на велосипед

Пролетта дойде, а с нея и сезона за каране на велосипед. И ако за някои сезон няма и времето не е пречка, то със сигурност пролетта и лятото са най-добрият период за тези занимания.

Може би, имате велосипед, но ако търсите нов такъв за себе си или за подарък, а сте объркани от разнообразието на модели и цени - следния материал може да ви е от помощ.

През не така далечния социализъм изборът беше сведен до моделите на Балкан, Украйна и Школник. Днес съществуват както български така и множество чуждестранни марки. А ако не сте запознати с българските, ще назова повечето за които се сещам - Вивело, Leader, Cross, Sprint, Drag/Dragomir, RAM, Балкан. От всички тях, RAM макар да съществуват от 2001 година са се затвърдили като марката с най-добро качество. Drag също разполагат с отлични продукти, но за разлика от RAM предлагат и велосипеди в най-ниския клас. От тази година и Cross, чиято стока дълги години попадаше в класа "бюджетна", започнаха да произвеждат сносни модели.Разбира се от основно значение е сумата която искате да похарчите, макар че трябва да знаете, че цените за нов велосипед варират от 150 до 50 000 лева (за професионален клас). Горната граница не бива да ви учудва. Не я съпоставяйте с нов автомобил, тъй като серийни автомобили от върховия  клас например струват 1 000 000 и повече лева.
Ако просто искате да покарате, вероятно някое возило от 200 лева ще ви задоволи. Логично в този диапазон, макар избор да има, моделите които си заслужават 200те лева са изключително малко. Това, което всъщност ще ви предложат ще са остарели (в по-добрия случай) или бутафорни, нефункциониращи компоненти - като например дискови спирачки, амортисьорни вилки или задно окачване.

Ето защо ще разделя въпроса на две - избор на велосипед до 700 лева и избор на такъв с цена над 700 лева.

До 700 лева :

 1. Определете максималната сума, която искате да похарчите.

 2. Определете дали искате да карате или да правите номера, защото за тези пари можете да си купите BMX. Можете да изберете и някое евтино шосейно колело.

 3. Разгледайте в повече от един магазин за велосипеди. Забележете - магазин за велосипеди, бил той квартален или от някоя по-голяма верига като Bike Center, BAS, или Веломания. В никакъв случай, не се доверявайте на магазини като Praktiker, Metro или други подобни. Вероятно, ако сте ги посещавали знаете защо го казвам.

 4. Изберете моделите с v-образни спирачки и без каквото и да е окачване.  За да прецените по-добре сами ще ви кажа, че компоненти които прилъгват неопитното око, като много предавки, дискови спирачки или окачване струват пари. Имитациите им само наподобяват външно истинските такива и са в пъти по-евтини. За сведение евтина работеща амортисьорна вилка от рода на Suntour XCR струва поне 150 лева. Евтини, добре работещи спирачки като механичните Avid BB7 или хидравличните Shimano Deore струват поне 100 лева за брой. Рамките проектирани да имат задно окачване струват минимум 500 лева.
  Извод : Изберете изцяло твърд велосипед. V-образните спирачки вършат чудесна работа дори най-евтините спират перфектно в сравнение с имитациите на дискови (най-често с марка Tektro и Promax). В магазина можете да поискате да заменят меката вилка от нисък клас с твърда, а дисковите спирачки с V-образни и да ви намалят от цената като срещу парите да си купите каска, калници, фар, стоп, звънец, помпа или да ви поставят по-висок клас дерайльор (предавателен механизъм). По-високият клас дерайльор ще ви осигури безпроблемно превключване на предавките и ще го прави значително по-прецизно.

 5. Пробвайте различни рамки. Дължината на тръбата в която влиза колчето на седалката е от основно значение. Много често по нея се определя размера на рамката, като мярката за това е цол. Например за човек с височина 175 сантиметра подходяща рамка би била такава с дължина на седалковата тръба  18 цола. Когато сте на велосипеда, кракът ви трябва да е изпънат в най-ниското положение на педала, но все пак да го достига спокойно. Не забравяйте, че можете да настроите височината на седалката.

 6. Изберете между алуминиева или стоманена рамка. Алуминиевата ще ви струва повече, но ще е значително по-лека. За сметка на това стоманените рамки могат да бъдат по-здрави и значително по-евтини.

 7. Гумите са от значение, инвестицията в тях има смисъл (особено що се отнася до външните). Ако се колебаете в избора на вътрешна гума, и по-точно с какъв вентил да бъде - заложете на автомобилния. При свръх бюджетните вътрешни гуми простотата е предимство. Друга причина да не искате френски вентил е, че той е по-склонен към счупване.

 8. Купете си каска, ръкавици, стоп, фар, калници, помпа. Светлоотразителната жилетка е добра идея

 9. Купувайте продукти на родните марки и стимулирайте българската икономика.

 10. Успех!

Над 700 лева :Specialised Epic

 1. Определете максималната сума, която искате да похарчите.

 2. За да изберете подходящия велосипед определете стила на каране до който вашия се доближава най-много. Съществуват няколко основни дисциплини, от които се определят и велосипедите. Накратко те са : Шосейно колоездене - каране по гладки пътища с висока скорост и на големи разстояния. Велосипедите са създадени да бъдат изключително леки, да имат отлична аеродинамика и минимално съпротивление на пътя; BMX и Trial - трикове; Dirt Jump и 4X (four cross) - трикове свързани със скачане, втората дисциплина носи името си от това, че състезателите са 4ма един до друг. Рамките на тези велосипеди обикновено са от хром - молибденова стомана и не включват каквито е да са предавателни механизми ; XC - крос кънтри, дисциплина включваща каране по неасфалтирани пътища, без сериозни препятствия. Велосипедите са леки и могат да включват окачване с ход до 12 сантиметра.; DH (down hill) - технично спускане с висока скорост. Велосипедите разполагат с масивни рамки и окачване с ход от поне 18 сантиметра, мощни спирачки и голямо междуосие;FR(freeride) - буквално - "свободно каране", спускане, скачане от височина, преодоляване на големи препятствия с висока скорост. Велосипедите включват дългоходово окачване, мощни спирачки и голямо междуосие, като характерна предавателна комбинация е 1x10.; AM(all mountain) - универсален планински велосипед, способен да преодолява големи препятствия, същевременно да е сравнително лек и бърз - хибрид между FR и XC велосипеда. Това го прави подходящ и за катерене и за спускане. 

 3. Съобразете се че от 700 до 1500 лева можете да си купите велосипед, който попада в дисциплините Road, BMX, Trial, DJ, 4X, XC. Началният клас AM, FR и DH велосипеди идват на цена по-висока от 1500.

 4. Изберете модел който ви е удобен, като се съобразявате със стила си на каране.Важни са челният ъгъл - ъгълът който вилката сключва със земята и седалковият ъгъл. Те могат да варират от 62 до 75 градуса. От челния ъгъл зависи управлението - колкото по-близък е той до 75 толкова по-пъргаво става то, но стабилността се губи. От ъгъла на седалковата тръба зависи и стабилността и тягата. Височината на средното движение - клиренсът определя стабилността, колкото по-нисък е той толкова по-стабилен е велосипеда. По-голямото междуосие също подобрява стабилността, но намалява маневреността.

 5. Можете да изберете между стоманени, алуминиеви, титаниеви или карбонови рамки.Първите са изключително здрави, но тежки, последните са изключително леки, но крехки и чупливи. Карбонът е съвременен материал, носещ името си от факта, че е съставен от въглеродни нановлакна. Алуминиевите рамки в повечето случаи са най-подходяща и най-изгодна ценово, като същевременно предоставят добра здравина и тегло. Изключение правят BMX, Trial, DJ и шосейните велосипеди, като при първите три предпочитаният материал е хром молибденовата стомана, а при последните карбонът.
  Титаниевите рамки са екзотика, най-често са предназначени за XC и имат солидна цена. За сметка на това те могат да бъдат много красиви, леки, здрави, устойчиви на корозия и по някои механични свойства като еластичността се доближават много до стоманените.

 6. Купете си каска, ръкавици, стоп, фар, калници, помпа. Светлоотразителната жилетка е добра идея.

 7. Купувайте продукти на родните марки и стимулирайте българската икономика.

 8. Успех!

👤velocan.com  🕔2013-06-20
spodelime