Ще пасне ли гумата на тази капла?

Сигурно осъзнавате риска от поставянето на твърде тясна или твърде широка гума. Ако е така, но не знаете в какви граници да е ширината на новите ви гуми, то от таблицата по-долу можете да добиете представа. Въпреки, че практически можете да използвате всяка гума с всяка капла, чийто диаметри по ISO* (E.T.R.T.O.) съвпадат, не е разумно да го правите, когато ширината им е коренно различна.гума капла

*Пример за добро напасване: гума 37-622 и капла 622 x 19C.

Употребата на твърде тясна гума с твърде широка капла може да увеличи риска от прещипване (и съответните дупки във вътрешната гума). Обратният вариант пък ще изложи каплата и страничната стена на гумата ви на натоварване, по-високо от предвиденото и може да съсипе и двете. Разбира се, не е задължително това да се случи, но рискът от пешеходен туризъм с велосипед се увеличава.

Ако някой от двата варианта е за предпочитане, то той е каплата ви да е по-широка, тъй като това може да ви даде повече стабилност и предвидимо поведение. Използването на тясна капла с широка гума в повечето случаи влошава поведението на гумата. Сами разбирате - употребата на широка гума губи смисъл в този случай.

Производителите, обаче бидейки наясно, че комбинацията от тясна капла и широка гума влошава поведението на гумата, са склонни да пренебрегнат този факт в полза понижаване теглото на неокачената маса и съответно подобряване работата на окачването.

Това е и причината през 2006 година от ETRTO да одобрят употребата 17C и 19C капли с гуми от порядъка на 59мм (или 2,3 цола).

Добре е, обаче да се отбележи, че Европейската организация за гуми и капли (ETRTO), не посочва граничните комбинации като препоръчителни.

👤velocan.com  🕔2013-06-20
spodelime