Части за велосипеди - подобрение

На пазара има голямо разнообразие от части за велосипеда и вероятно, разглеждайки ги, ще пожелаете да се сдобиете с най-новото. При неограничен бюджет, с какъвто не всеки разполага, покупката на велосипед от висок клас би била по-целесъобразна от усъвършенстване на старата рамка. Когато, обаче нямате намерения да подмените всичко, разумно ще е да подмените само най-необходимото.

Разпространено е схващането, че ротационната маса има по-голямо влияние от статичната относно управлението и скоростта, и следователно повече трябва да се пести от колелата. В действителност това е мит. Леки главини и шини биха имали нищожен ефект. Някои несложни изчисления показват, че с 50% по-леките колела биха спестили на колоездача не повече от 1% от енергията, 5 килограма по-ниско тегло - до 4%, 50% по-ниско съпротивление с тялото на рамката - до 3%, 50% по-ниско съпротивление с тялото на велосипедиста - до 20%, а 50% по-ниско съпротивление на гумите с пътя ще му спести до 10%. Аеродинамиката а не теглото, оказва се има най-голямо въздействие погледнато в контекста спестяването на енергия. Аеродинамиката, обаче играе роля най-вече при скорости над 30 км в час. Затова, що се отнася до планинското колоездене можем да пропуснем темата в полза на други по-приоритетни за карането фактори.
DT swiss kaplaЗа колелата - теглото им действително е от значение, тъй като те са част от неокачената маса. В неокачената маса влизат не само колелата и спирачките, но ботушите на вилката и рамената на окачването, например. Високото им тегло влошава представянето на окачването и съответно - поведението на целия велосипед. 

Главините и шините, обаче са подобрение което ще струва скъпо, а има други компоненти за смяна, които ще ви донесат по-осезаемо подобрение при по-малки разноски.

RS SID vilkaОбикновено, когато става дума за ъпгрейд, в дискусията винаги изникват амортисьорните вилки. Евтините такива често са тежки и с лошо поведение. Въпреки това, смяната с качествена струва много, а изборът и може да се окаже минно поле за непосветените.

Що се отнася до по-евтините компоненти за смяна, повечето хора биха споменали QR автоматите за главини, но обикновените автомати на Шимано предлагат представяне близко до най-доброто, а новите алуминиеви, титаниеви или карбонови идват на доста висока цена.

Отговорът на дилемата е, че не всичко е в спестяването на тегло. Колоездачът тежи много повече от велосипеда и спестяването на няколко грама на практика не прави разлика. Дори да спестите килограм или два можете да ги усетите само при изкачване.

Неудобната седалка винаги трябва да е първа за смяна - въпреки това трябва да сте я покарали поне няколко пъти на голямо разстояние. Седалките които са по-твърди на усещане в първите няколко километра, обикновено осигуряват повече комфорт и по-голяма опора при дълги пътувания.

Планинските велосипеди най-често са екипирани за крос кънтри, а бюджетните такива идват със смесено оборудване. То обичайно включва тясно кормило. То е по-леко, но за сметка на стабилността. Лапата е по-дълга, това подобрява позицията при изкачване, но я влошава при спускане. Гумите при тези евтини велосипеди са или с плитък грайфер или полуслик, обикновено с нисък профил и малък обем - това им дава скорост, но може да е причина за лошо сцепление и спуквания.

FSA lapaAко имате намерения да излезете извън градския терен от полза ще бъдат по-къса лапа, по-широко кормило и гуми с по-голямо сцепление. За крос кънтри е уместно лапата да е с дължина 80-90 мм. Широкото кормило ще ви даде по-добър контрол, а по-голямото разстояние между ръцете ви ще помогне на дишането. Препоръчително е дължината на кормилото да е между 680 и 780 мм.

Помислете и за гриповете /гумата за която захващате кормилото/. Продават се модели с разнообразни цветове и шарки от различни типове гума - по-съвременните дори се заключват със скоба за по-голяма сигурност.

За гумите, с които е дошъл вашият велосипед, дори да са на някой от реномираните производители като Maxxis, Schwalbe, Continental, WTB, Geax и т.н., много вероятно е да са по-евтини изпълнения от по-твърда и некачествена гума. Същият модел гуми от магазина, изработен от по-качествен материал може да се окаже по-добър.
На практика, представянето на иначе чудесен велосипед може да бъде силно влошено от лошия избор на гуми.

Ако избирате нови гуми, потърсете такива с по-висок профил, по-голям обем и по-дебела странична стена - това ще предотврати голяма част от прищипванията и ще направи карането ви по-комфортно. Широките гуми не винаги са бавни, така че не се водете само от ширината, но от шарката, теглото и материала. Съобразете се с терена по който карате. Разгледайте гумите с които топ производителите оборудват велосипедите си, за да се ориентирате в избора. Цената е определяща - отделете поне 50 лв за новия чифт. Повечето добри модели можете да закупите на цени между 50 и 150 лв за два броя, така че ако избирате нещо по-скъпо съобразете се дали съответства ценово на вашият велосипед.

👤velokan.com  🕔2013-06-19
spodelime