Налягането в гумите

 

Въпреки че Кен Авери от Джиакс (Geax) не е име, което много хора познават, той е отговорен за дизайна на едни от най-успешните гуми за даунхил за всички времена. В момента бренд мениджър в Джиакс, Авери отговаря за дизайна и развитието на продуктите на италианската марка: от първоначалната идея, прототип и производство. Той има една солидна база от познания за грайфера, материалите и дизайна на средния слой, както и притежава опит като състезател на относително високо ниво. Поради това Авери знае как налягането на въздуха оказва влияние на поведението на гумата.  

В: Винаги има какво да се каже за шарката на грайфера или за материала, но къде стои в цялата картина налягането в гумата?

О: Налягането в гумата е едно от нещата, което много лесно се настройва от колоездача. Налягането в гумата позволява на колоездача да извлче максимума от неговия избор на гуми. С други думи: ако той избере бърза XC гума, налягането ще позволи на гумата да си свърши работата и да се търкаля максимално бързо. Ако колоездачът избере агресивха DH гума и иска много добро сцепление, трябва да изпусне малко въздух за по-добър досег до земята, за по-малко огъване и за по-добро сцепление.
Когато се измисля гума, шарката на грайфера се формулира около бъдещата употреба, върху средния пласт и материал като отправна точка за това как гумата ще се огъва (и в крайна сметка търкаля) с товар. Да се наглася налягането на въздуха позволява на гумата да се огъва до оптималното, за което е предназначена, според уникалните критерии на колоездача: тегло на колоездача, предназначение, терен и стил на каране. Налягането в гумата е основно връзка между дизайна на гумата и колоездача. Оптималното налягане на въздуха позволява на гумата по-добър допир до земята и по този начин се подобрява сцеплението. Ако напомпим твърде много гумата, тя ще подскача и сцеплението ще се намали.

В: Ако напомпването с повече въздух прави гумата по-твърда и по-бърза, защо не караме всички с много напомпени гуми?

О: Повече не винаги означава по-добре. Често скоростта е за сметка на контрола. На първо място, колото повече въздух се слага, толкова по-твърда става системата. Също така, въздухът действа като пружина вътре в гумата и почти нищо не може да се направи, за да се притъпи отскачането при високо налягане. Прекалено голямото налягане ще кара гумата да отскача от препятствията на пътя (сгъване), а също така тя няма да приляга плътно към земята (деформация). Това намалява контактната повърхност със земята и съответно сцеплението намалява. Намаленото сцепление причинява неправилно завиване, увеличава спирачния път и дори увеличава умората на колоездача. Дори шосейна гума при 125 PSI е направена да се огъва донякъде, за да се подобри поведението.


 В: Какво може да усети колоездачът ако налягането е твърде малко?

О: Отново, по-малко не винаги е по-добре. Твърде често колоездачите си втълпяват, че ще имат по-добро сцепление като намалят налягането безразсъдно много. Запомнете, налягането в гумата пази шините на каплите (с изключение на безкамерните гуми, които са заллепени).  Ще разберете, че сте прекалили с изпускането на въздух, когато усещате шината си докато минавате върху малки неравности или когато излиза въздух от шината ако сте с безкамерни гуми. Допирът на шината със земята може да причини нараняване на шината, както и прищипване на вътрешната гума. На последно място, твърде ниското налягане може да доведе до лошо управление на велосипеда и увеличено съпротивление при въртене. Въпреки усилията си да станете по-бързи, накрая може да с еокаже обратното. Настройването на налягането в гумите на велосипеда за точно определено каране ви дава възможност да извлечете най-доброто от гумите си за даден терен.

В: Оказват ли влияние различната широчина шини и различните видове среден слой на гумата, когато решаваме какво е идеалното налягане?

О: Разбира се. Широчината на шината влияе на профила на гумата. По-широката шина прави гумата да изглежда по-квадратна, а по-тясната шина ще направи гумата да изглежда по-кръгла. Това ще окаже значение как гумата се държи при натоварване. По-квадратната гума ще накара страничните грайфери да участват по-скоро отколкото при по-кръглата гума така че при резки завои, страничните грайфери няма се натоварят повече. Колоездач с тясна шина може да нагласи това като намали малко налягането така че да позволи на по-заобления профил на гумата да се огъва по-лесно и да се увеличи сцеплението. Това обаче може да се направи до известна степен и при висока скорост ще бъде по-малко сигурна, отколкото гума върху по-широки шини.   

Средният слой на гумата оказва влияние върху деформацията на гумата, доколко тя е устойчива на удар и (особено при ниско налягане) допринася за това колко контрол има колоездачът. По-тънък и по-лек среден слой позволява на гумата да се огъва повече о по точи начин комфортът и сцеплението се увеличават. Те също така тежат по-малко от по-дебелите средни слоеве. Въпреки това, при употреба на гумите с голям удар (например DH), по-лекият среден слой може да стане нестабилен поради силата от ударите. Също така по-тънкия среден слой позволява на гумата да се „мята” насам-натам повече от тези с по-дебел среден слой. Поради тази причина, DH-гумите са двуслойни за устойчивост при удар, стабилност и контрол, но се използват при ниско налягане, за да се увеличи сцеплението.  


В: По-бързият и агресивен колоездач има ли нужда от повече налягане от обикновения колоездач? Защо?

О: Ако беше толкова лесно колкото просто да добавим въздух, за да се предпазим от ударите, всички гуми щяха да са еднакви. Като дете израстнах състезавайки се в спускане в началото на 90-те години и всичко което имахме, беше XC гуми и беше брутално! Развитието на технологията при гумите е един от най-големите напредъци  в колоездачната индустрия досега. Колоездач от Световната купа по спускане натиска колелото си до степен, до каквато нито друг колоездач не го прави. Колкото по-големи са ударите, скоростите и желания контрол, толкова по-големи са изискванията към гумата да бъде стабилна и да има добро сцепление. Също така, в крайна сметка колоездачът от Световната купа е състезател, така че съпротивлението при търкаляне също има значение.
Ако се базираме само на тези факти, би изглеждало, че състезателят от Световната гума се нуждае от по-високо налягане. Но както една известна фирма за автомобили отбеляза преди време, „Скоростта е нищо без контрол”. Гумата трябва да се огъва по земята, за да осигури сцеплението. По тази причина, налягането по време на кръговете от Световната купа е нормално. Както споменах по-рано, самата конструкция на гумата е по-различна ори гумите за спускане, което позволява скорост И контрол, който изискват състезателите на Световната купа. Колоездач като Кам Зинк от Ред Бул Рампидж например има много по-големи изисквания от обикновения колоездач.

В: Преминаването към безкамерни гуми промени ли начина, по който преценяваме налягането в гумата?

О: Смисълът на това да караме безкамерни гуми е в това да ги караме с по-ниско налягане без да спукаме вътрешната гума, както и да подобрим сцеплението и способността за огъване. Също така се пести тегло, което е подобрение. Тъй като същшествуват толкова различни средни слоеве и фирмени стандарти, всяка гума на дадена компания ще се усеща по различен начин ако е безкамерна. В Джиакс, ние имаме TNT шина, коато може да се кара безкамерна и с вътрешна гума. Тъй като гумата беше измислена да се кара безкамерна, колоездачът може да използва по-широк диапазон налягания без да изпуска въздуха от края
Когато махнем вътрешната гума, отнемаме материал. Този материал се движи паралелно с вътрешния слой и може да осигури дадена стабилност и огъване в гумата. Поради тази причина, когато извадите вътрешната гума, може да се почувства по-лекото тегло и по-доброто сцепление. Въпреки това помнете, че въздухът държи гумата на мястото й така че когато безкамерната гума изпусне, можете много бързо да изгубите въздух, а също така и стабилност. На личното ли колело, след като преминах на безкамерни гуми, не съм намалявал драстично налягането. Но както е с всичко в планинското колоездене, зависи от предпочитанията на колоездача.  

Превод от: http://www.pinkbike.com/news/To-The-Point-Tire-Pressure-2013.html

👤А. Карагьозян  🕔2013-06-14
spodelime