Почистване и реглаж на главини

Ако главините ви са с капсуловани лагери - поддръжка и настройка не е възможна. За сметка на това обикновено те са доста качествени и могат да ви служат с години. Ако имате такива не е нужно да четете този материал.

Поддръжката на главините на вашият велосипед е изключително важно ако искате да ги използвате дълго. Главините са основна част за движението и са подложени на голямо натоварване. Не ги подценявайте. Липсата на поддръжка може да доведе до:

- екстремно износване на чашките и/или счупени сачми;
- неприятен скърцащ или пукащ звук;
- високо вътрешно съпротивление в главината и съответно трудно педалиране;
- блокаж на главината - ако това се случи, а чашките са интегрирани, главината е за смяна. Същото важи и ако по чашките има щети.

Ето защо главините ви се нуждаят от профилактика, почистване и реглаж всяка година. При редовно каране е препоръчително профилактика се извършва в края на всеки сезон.

От какво се нуждаете :
- ако осите ви не са с Quick Release а с гайки подходящ ключ за сваляне на колелата;
ключове за конуси 13,14 или 15 в зависимост от главините. Ключовете за конуси не се различават особено от обикновените като изключим факта че са значително по-тънки и дебелината им не надвишава 2 мм - все пак конусите имат много малко място за захващане. Ключовете за конуси се продават във всеки по-голям магазин за велосипеди. ;
ключ 17ти размер /обикновено е този/ - за контрагайката;
камшик за венци - за демонтиране на венците при задни главини с касета на шлици;

камшик за венци
С този инструмент ще законтрите венците, докато отвивате специалната гайка.

ключ за касета
- подходящ ключ за касета (на горната снимка) с който да завъртите специалната гайка фиксираща венците. Ще намерите подходящ за вас ключ във всеки по голям магазин за велосипеди; 
шестограм 10ка - в случай,че искате да свалите и смажете храповия механизъм;
обезмаслител - най-популярния у нас WD40 се продава във всяка железария. Бензинът би свършил същата работа. ;
грес - без значение каква. Главините не са изложени на екстремна температура. ;
сачми - ако вашите са счупени или надрани;
връвчица или тел, за да нанижете на нея шайбите, уплътненията и гайките в правилния ред;
магнит по желание - за събиране на сачмите;
ръкавици - ако желаете да не се цапате;
- нещо за бърсане на чашките (леглата).

След като вече имате тези пособия, можете да започнете.Устройство на главина

 1. Свалете колелата.
 2. Законтрете венците с камшика.*
 3. Поставете ключа за венци в жлебовете на гайката.*
 4. Завъртете на ляво силно докато не се разхлаби. След това продължете да отвивате на ръка.*
 5. Свалете венците от шлиците.*
 6. По време на работата нанизвайте последователно свалените уплътнения, шайби, контрагайката и конуса на връзката/телта. В противен случай най-вероятно няма да си спомните реда им и ще сглобите главината погрешно, или няма да можете да я сглобите. Бъдете внимателни ако главината е стара, всички пласмасови уплътнения ще бъдат трошливи.
 7. Законтрете конуса с ключа за конуси и развийте контрагайката (на ляво разбира се). Това може да изисква доста сила (особено ако резбата на оста е клеясала).
 8. Дръжте колелото хоризонтално. Развийте конуса и го нанижете на връвта/телта.
 9. В леглото ще видите сачмите. Извадете ги с магнита или по предпочитания от вас начин.
 10. Обърнете колелото, така че да не изпаднат сачмите от другата страна.Не е нужно да развивате всичко и от там - вече сте освободили оста, затова бъдете внимателни (или си набавете достатъчно сачми :)). Извадете внимателно оста. Извадете и сачмите.
 11. Изследвайте леглата от двете страни на главината за наранявания. Ако са налични и са дълбоки - нужна ви е нова главина.
 12. Ако няма сериозни наранявания почистете натискайки добре с мек парцал. Не ви препоръчвам да слагате обезмаслител тук, но ако смятате да сложите после го избършете старателно, за да не понижи вискозитета на греста.
 13. Накиснете старите сачми в бензина или ги изчистетете както намерите за добре. После ги забършете и ги огледайте за наранявания, протрито и т. н.
 14. Повредените дори малко сачми сменете веднага с нови са да се лишите от инциденти. Ако оста е крива също я сменете - можете да проверите търкаляйки я по земята.
 15. Намажете чистите легла обилно с грес. Не се притеснявайте ако е много, ненужната ще бъде изхвърлена. По-лошо е ако греста е малко.
 16. Притиснете уплътнителите обратно.
 17. Пъхнете оста в главината и навийте всичко което сте развили от едната страна в последователността, в която е нанизано на телта/връзката. Конуса и контрагайката завийте на ръка.
 18. Затегнете конуса така, че да "играе" съвсем малко - минимален луфт (ако оста ви не е куха не оставяйте никакъв луфт, но все пак гледайте да не задира). Фиксирайте в това положение с контрагайката.***
 19. Монтирайте колелото. "Играта" би трябвало да е изчезнала и не бива да има нито луфт, нито осезаемо триене или задиране. Ако не - повторете стъпка 19. С практиката ще разберете колко точно да стягате.

* За задна главина от типа freehub с шлици. За предпочитане е да се работи от страната обратна на тази с шлиците.

*** Ако стегнете прекалено съпротивлението на главината ще се повиши, както и топлоотдаването и най-вероятно ще съсипете сачмите и/или леглото чрез триене. В случая в който не сте стегнали достатъчно конуса ще подбиете леглото и сачмите по време на каране. Така, че нито едно от двете състояние е за предпочитане. Главината трябва да се регулира фино - не бива да има осезаемо триене или хлабина. За евтините главини, обаче знайте, че този резултат рядко е възможен - така, че ако вашите са такива настройте ги по гореописания метод, но не губете много време в това.

👤velokan.com  🕔2013-06-14
spodelime