Велосипед втора ръка – струва ли си?

Една от често срещаните дилеми преди покупката на велосипед е тази – дали да е нов или евентуално втора ръка. Едно бързо търсене на ключовата дума “велосипед” в сайта Продавалник изкарва над 2000 резултата, което означава, че предлагане определено има. Към това число трябва да добавим и обявите от интернет форуми и някои други сайтове, редовните съботно-неделни битаци пред Националния стадион “Васил Левски” и оставените за продажба колела 2-ра ръка във веломагазините – въобще от предлагане не можем да се оплачем. Същественият въпрос обаче е струва ли си една такава покупка и какви рискове крие?

 Отговорът е – зависи. Едно добре поддържано колело, на което редовно са сменяни консумативи като верига, венци, гуми и калодки (накладките на спирачките) и което било често почиствано и правилно складирано, на практика може да се окаже в по-добро състояние от чисто нов велосипед. По мое мнение, колкото по-висок клас е един велосипед втора ръка(сиреч колкото по-скъп е бил като нов),то толкова по-голям е шансът да е в добро състояние. Причината е доста прозаична – щом като неговият първоначален собственик е отделил голяма сума пари, за да го купи, то значи за него това е била важна покупка и би трябвало в последствие да се е грижил велосипеда си подобаващо. Обратното – едно евтино колело от тези, дето ги продават в хипермаркетите, едва ли е било поддържано правилно, защото собственикът очевидно не е разбирал много от колела като го е купувал – ако не беше така, на първо място нямаше да търси велосипед в супермаркет. Има изключения от това правило, но в общия случай то е съвсем валидно.

За какво трябва да се внимава при избора? На първо място със състоянието на рамката. Огледайте я внимателно за всякакви пукнатини, цепнатини и сериозни драскотини. Ако колелото е пребоядисвано, със сигурност са заличени и едва ли ще ги откриете. Ако рамката е от “старите железа”, имайте едно на ум, че дори на външен вид да е ок, то от вътрешната страна на тръбите може да има сериозна корозия. Силно препоръчително е да погледнете в седалковата и челната тръба с помощта на фенерче, за да добиете представа. Вилката също е от огромно значение – има неписано правило, че по твърдите вилки ремонти не се правят, така че ако видите нещо съмнително по нея, стойте далеч.  За амортисьорните вилки проверете добре какъв е хода и дали има луфт. Излишно е да споменаваме, че всякакви тракания и хлопания са сигнал за нередност. Карбоновите рамки трябва добре да се огледат дали не са залепвани. В чужбина се продават доста спукани карбонови рамки за почти без пари и някой недобросъвестен търговец може да се опита да ви продаде лепена със смола карбонова рамка – не си и помисляйте да карате такава бомба със закъснител. Проверете как се сменят скоростите и дали веригата слиза и се качва без проблем на всяко венче. Завъртете каплите, за да видите дали не са криви или разцентровани. Направете едно кръгче с колелото и наострете слуха си за странни шумове. Най-често може да има скърцане от средното движение(оста около която се въртят педалите). Избягвайте колела, които са сглобени с каквото “майсторът” е имал подръка – например различни модели капли, предна и задна спирачки, лостчета и т.н. Такива “франкенщайни” не са добра опция – всеки надежден производител залага на една марка и група монтаж.

Документите за произход – за да спите/карате спокойно. За никого не е тайна, че колела се крадат масово. Лесни са за продажба, цената им  е висока и е сравнително лесно да се задигнат. За справка вижте темата във мтб-бг. Искайте от продавача да ви даде гаранционната карта и касовата бележка на колелото, особено ако е по-ново. Иначе ако е крадено, лесно може някой да си го познае и да ви свали в движение. Ако при поискване на документ продавачът почне нещо да увърта, по-добре го подминете, колкото и добра да е сделката .

И не на последно място – следете цените. Трябва да сте наясно колко струва колелото като ново, как се движат цените на подобни модели. Важно е също така да научите различните класове монтажи. Трябва да знаете къде в йерархичната стълбичка седи Shimano Sora спрямо Ultegra или Alivio спрямо Deore.

Ако имате приятел, който разбира от колела, консултирайте се с него. Ако ли не – помолете продавача преди да му дадете парите да се консултирате с механика в най-близкия веломагазин. Срещу скромна почерпка механиците едва ли биха има нещо против да ви кажат мнението си за двуколесното.

Къде се продават колела втора ръка?

Под път и над път. Ето няколко места на които има богат избор:

  • Националният стадион “Васил Левски” в събота сутрин
  • Форумите на MTB-BG.COM и KOLOEZDENE.COM
  • Prodavalnik.com (тук освен индивидуални обяви има и много търговци, които продават колела в големи количества. Няма как да не ги забележите.)
  • Няколко сайта, за които обаче нямам лични впечатления: Velosipedite.eu,Маркови велосипеди и MD-bikes.
  • eBay.co.uk, разбира се. (Очаквайте скоро статия специално за пазаруването от чужбина)

Общо-взето, това са основните съвети за избор на велосипед 2-ра ръка. Разбира се, преди да купувате, трябва да сте наясно какъв тип колело и размер отговарят на вашите нужди. Но това е тема на друга статия. Coming soon.

👤velosipedi-bg.com  🕔2013-06-14
spodelime