Хидратацията

Запазването на баланса на течностите в организма е едно от най-важните неща при продължително натоварване. Когато караме колело, загубите на вода са големи, особено в топлите месеци. Чрез водата до мускулите достига кислорода и много други ценни вещества, затова е от особено значение да се приемат течности на редовни интервали.

Общо правило е да се пие по 600ml вода за всеки час активно колоездене. Разбира се, тази стойност може силно да варира според натоварването, физиката на колоездача и температурата на въздуха. Шосейните колоездачи използват бидончета, разположени на рамката на велосипеди. За любителите на планинското колоездене има раници с вградени мехове за вода, т.нар. camelback, по аналогия с гърбиците на камилите.

За по-кратките карания чистата вода е напълно достатъчна, за да се отговори на нуждите на организма. За по-дългите карания обаче нещата стоят по друг начин. При по-големи дистанции и по-голямо натоварване организмът губи много вещества – електролити, соли и минерали. Те играят много важна роля за това да се чувстваме добре. Когато техният баланс падне под критичните нива, можем да кажем, че сме изпаднали в “криза” – не се чувстваме добре, караме бавно и умората ни смазва. Основните ни усилия трябва да са насочени към това да не се стига до това състояние.

За щастие, с бурното развитие и все по-голямата популярност на велосипедния спорт, на пазара се появиха много продукти, които предлагат решение на проблема със загубата на ценни вещества. По-надолу ще откриете и най-популярните от тях:

  • High5 Zero Electrolyte - таблетки за разтваряне направо в бидона. Изключително удобни за пренасяне, разнообразие от вкусове.
  • IsoStar - класиката в жанра, разтваря се в бидона. Малко е неудобен за носене, защото е на прах.
  • Electrolytes Plus - електролити под формата на таблетки. Много добра цена.
  • Nuun Active Hydration Tablets - също разтворими таблетки. Допълнителното удобство идва и от факта, че контейнерите са по-малки и идеално пасват в джоба на джърсито. Освен това, разнообразието от вкусове е огромно – цели 11!
  • Electrolyte powder - електролити под формата на пудра.
  • Science In Sport Go Hydro Electrolyte - хидратиращи таблетки от престижната фирма SiS.
  • Zipvit Sport Zv0 Electrolyte - таблетки, които увеличават изгарянето на мазнини и намаляват схващанията.

👤velosipedi-bg.com  🕔2013-06-12
spodelime