Колко е важен ниският процент телесни мазнини?

В стремежа си да са колкото се може по-бързи в състезателния ден, много колоездачи се стремят да достигнат идеалното тегло докато не заковат точно на дадена цифра на кантара. Обичайно, колоездачите искат да бъдат възможно най-леки сутринта преди състезанието. На пръв поглед, това изглежда много логично, имайки предвид съотношението сила-тегло. Докато наистина това да бъдете възможно най-леки, има предимства, това може да има и негативни последици.

Колоездачът може да е достигнал даденото тегло, но дали не се е дехидратирал или дали не е загубил мускулна маса? Колоездачът може да погледне кантара и да се поздрави за успеха, но резултатът на състезанието може да покаже нещо съвсем различно. Ако колоездачът се съсредоточи едиствено върху някаква цифра, това може да го доведе до провал. Така че нека се насочим към цифрата, която наистина има значение за нашата форма и бързина. Не само на деня на състезанието, но през цялата година.

Какво е процент телесна мазнина? (ТМ)

Колко тежим не е важно; по-важно е от какво сме съставени. Поради това, цифрата, върху която трябва да се съсредоточим, е процент телесна мазнина (% ТМ). %ТМ показва как стоят нещата от гледна точка на цялостно здравословно състояние и спортно ниво. Някой може да е кльощав и лек, но той/тя може да има нездравословен процент телесна мазнина. Когато става въпрос за колоездач, който иска да постигне оптимално представяне, възстановяване и постигане на желаната физика, трябва да се фокусира върху цифрата % ТМ.  

Според Американския съвет по физическо, съществуват някои цифри, с които трябва да се съобразим. Има определено количество телесна мазнина, която е жизненоважна за мъжете и жените. За да регулира телесната топлина, да предпазва органите и т.н. Жизненоважният процент ТМ за жените е 10-12% и 2-4% за мъжете. В най-добрия случай, жените колоездачки трябва да бъдат 14-20%, а мъжете колоездачи, 6-13%. Има няколко начина за измерване на %ТМ като например измерване на кожните гънки, кантарчета със състав на тялото, хидростатично измерване, специални уреди „бод под” и т.н. Всеки един от тези методи на измерване може да даде различни данни за % мазнини. Например методът с кожните гънки дава по-нисък процент от кантарчетата със състав на тялото.

След като имаме предвид тези цифри, можем да се концентрираме върху намаляне на телесните мазнини, а не върху намаляне на теглото. Доста често при загуба на тегло, ние губим вода и мускули. От състезателна гледна точка, по този начин ще възпрепятстваме много пстиженията и възстановяването си.  Също така ако загубата на тегло се дължи на загуба на вода, това тегло се възстановява много бързо. Загубата на тегло, което не е загуба на телесна мазнина, е много временно и така се получава, че хората качват и смъкват постоянно 2-5-10 килограма.

Пет основни принципа за нисък процент телесна мазнина

За да отслабнем, трябва да се фокусираме върху пет елемента. Засега само ще ги представим:.

1. Изграждане на мускули:  Да загубим телесни мазнини означава да ускорим метаболизма си, а за да постигнем това, трябва да изгладим чиста мускулна маса. В сферата на спортовете за издържливост (бягане, колоездене, бел. пр.), тренирането с тежести все още се смята табу; но всъщност тренирането с тежести е ключът към изграждането на чиста мускулна маса и промяната на състава на тялото.

2. Хранене: През годините много често са ме питали: „Искам плочки, какви упражнения да правя?” Винаги съм отговарял по един и същи начин. Най-доброто „упражнение” за плочки не е въобще упражнение: хранене, хранене, хранене. Правилното хранене в най-важната част от пъзела за намаляване на телесните мазнини, за подобряване на формата и за доброто хидратиране. Когато става въпрос за хранене, въпросът не е да ядем здравословно. Въпросът е да ядем правилно. (да, въглехидратите тук са ключът към отслабването).  

3. Пулс: Разбира се, кардиото е задължително за нашия спорт и за специфичните ни цели, а също така е важно за промяната на състава на тялото ни и загубата на телесна мазнина. Тренирането с правилния пулс е изключително важно за промяната на състава на тялото ни и загубата на телесна мазнина

4. Сън: Трениране с тежести, правилното хранене и тренирането с правилен пулс са три много важни фактора за отслабване. Но сънят е дори още по-важен. Сънят трябва да е достатъчно всяка нощ.

5. Нагласата: Да окуражаваш хората да променят нагласата си и фокуса си от загуба на тегло към загуба на телесна мазнина може да бъде голямо предизвикателство. Може да се наложи да забравят всичко, което са считали за правилно относно храненето, спорта и отслабването. Например, хората могат да си мислят, че като ядат въглехидрати ще надебелеят. Или че тренирането с тежести ще ги направи „мускулести”. Трябва да променим нагласата, за да променим резултата. 

Превод от: http://blog.trainingpeaks.com/posts/2013/2/21/how-important-is-a-low-body-fat-percentage.html

👤А. Карагьозян  🕔2013-06-09
spodelime