Защо теглото е толкова важно при колоезденето?

 Ако карате от известно време, вероятно знаете, че целта на почти всички състезатели е бъдат възможно най-леки и най-силни. Това не включва едиствено силата и теглото на тялото ни, но същото така силата и теглото на велосипеда. Преди всичко, колоезденето се свежда до чиста физика – колкото повече или по-малко тежите, толкова повече или по-малко енергия се иска да въртите педалите. Но какво е оптималното тегло за най-добро състезателно представяне и как се постига? Тази статия отговаря на тези два въпроса.

Какво е идеалното тегло при колоездене?

Нека да започнем с разглеждането на таблица с теглото и височината на световните шампиони по колоездене през последните 12 години, за да представим идеалното тегло, в рамките на което е възможно състезание на най-високо ниво. Най-лесният начин е да осредним теглото на всеки колоездач в килограми за сантиметър височина. Таблицата по-долу показва средното тегло за сантиметър височина за мъже и жени световни шампиони по шосейно и планинско колоездене.

Телесно тегло в килограми за сантиметър – Световни шампиони колоездене

Година 2001 - 2012

Средно

Пример

178 см колоездач

Мъже шампиони шосейно колоездене

0,0357 кг/см

68 +/-4 кг

Мъже шампиони планинско колоездене

0,0383 кг/см

69 +/-3,5 кг

 

Година 2001 - 2012

Средно

Пример

165 см колоездач

Жени шампиони шосейно колоездене

0,0351 кг/см

55 +/-2,5 кг

Жени шампиони планинско колоездене

0,0349 кг/см

54,5 +/-5,5 кг

 

Както виждате, за да се състезавате на световно ниво, трябва да сте леки. Поо-конкретно: около 0,0357 - 0,0383 кг/см за мъже и 0,0349  - 0,0351 кг/см  за жени. Но телесното тегло не е единственият фактор за елитно представяне – да бъдете възможно най-силни като същевременно поддържате ЗДРАВОСЛОВНО ниско тегло е ключът.

Максимизиране на съотношението Сила-тегло

Сила-тегло е формулата, която се използва, за да се определи силата спрямо телесното тегло и е чудесен критерий при сравняване на колоездачи с различни телосложения. Колкото по-високо е съотношението Сила-тегло, толкова по-бързо ще карате. Съотношението Сила-тегло се изчислява като се раздели теглото в килограми на средните ватове в даден диапазон. Например ако можете да поддържате 300 вата за функционалния си праг (това е около 60 минути каране по часовник) и ако тежите 74 кг, съотношението сила-тегло е 4.05 при функционалния праг. Съотношение сила-тегло между 4 и 4,5 отговаря на състезатели в Категория 2. Съотношение сила-тегло 5-6 означава, че сте Категория 1 елитен професионалист.

Това означава, че за всеки един колоездач, колкото по-голяма е силата му в сравнение с теглото му, толкова по-бърз е той/тя. Два основни фактора в това уравнение са загубата на телесна мазнина и поддържане или увеличаване на чистата мускулна маса и сила. Въпреки това, съществуват граници доколко можете да сваляте телесна мазнина. Минималният процент телесна мазнина за мъжете е 6%, а за жените е 14%. Ако слезете по-ниско от тези граници, очаквайте влошаване на здравето и спад в спортните постижения. Но ако не сте близо до тези граници, загубата на няколко килограма телесна мазнина може да доведе до голяма разлика в силата ви върху велосипеда.  Нека илюстрираме това с пример:

Начална височина, тегло, сила при функционален праг и съотношение сила-тегло

Височина 183cm

Тегло 84kg

Сила при функционален праг 80 вата

Началното съотношение при функционален праг 280 вата делено на 84 kg = 3.33 w/kg, равно на състезател в Категория 4.

При отслабване със 7 км и поссържане на 275 вата...

Тегло 77kg

Сила при функционален праг: 280 вата

Съотношение сила-тегло = 280 вата делено на 77 kg = 3.64 w/kg, което е равно на състезателна Категория 3.

Това означава, че колоездачът е увеличил  .31 вата за килограм при функционалния праг. Ако вземем 31 вата и умножим по телесното тегло в килограми, ще видим, че този колоездач е увеличил силата си с около 25 вата при функционалния праг единствено като е свалил 7 килограма.

Или ако да речем чрез разумни тренировки колоездачът е добавил 10 вата при функционалния праг.. Това ще увеличи съотношението Сила-тегло с 3.77 w/kg, т.е. 44 w/kg разлика и почти добавяне на 35 вата при функционалния праг. А това е много!

Накратко, ще спечелите много ако намалите теглото си и дори още повече ако едновременно с това станете по-силни, но достигането на идеалното състезателно тегло става с разумни избори и сериозна работа.

Превод от http://blog.trainingpeaks.com/posts/2013/3/1/why-is-weight-so-important-in-cycling-part-1.html

👤А. Карагьозян  🕔2013-06-09
spodelime