10 правила за безопасност на пътя

1.Винаги носете със себе си лична карта и мобилен телефон. Ще му намерите място със сигурност, просто е важно ако нещо се обърка или нещо неприятно се случи да можете да телефонирате.

2.Карайте отдясно на пътя по посока на движението. Никога не карайте в обратната посока, защото шофьорите на автомобили не са свикнали да бъдете там и може да стане неприятен инцидент.

3.Спазвайте благоприличие на пътя. Карайте, спазвайки законите.

4.Сигнализирайте с ръка, когато прави завой или спирате.

5.Не е добре да слушате музика докато карате, по простата причина, че можете да пропуснете някаква ситуация, да не чуете предупредителен сигнал и да се случи инцидент.

 

6.Трябва да сте видим за всички останали участници в движението. Носете светли дрехи със светлоотразителни надписи или раета. Велосипеда трябва да е оборудван с преден фар и задна габаритна светлина. Дори и да карате само през деня, никога не се знае кога ще се наложи да закъснеете.

7.Бъдете предвидим за останалите участници в движението и за другите колоездачи. Избягвайте резки и непредсказуеми движения. В същото време гледайте отдалеч и се опитвайте да прецените как ще реагират шофьорите, понякога те не ви виждат или ви пренебрегват, бъдете готови за това и карайте с подходящата скорост и засилено внимание.

8.Ако е възможно гледайте шофьорите в очите, така ще сте сигурни че и те са взели под внимание вашето присъствие на пътя.

9.Внимавайе с паркираните коли! Не веднъж и два пъти се е случвало някой да тръгне изненадващо без да подаде никакъв сигнал, просто защото не ви е видял и си мисли, че е сам на пътя. От друга страна е възможно просто да си отвори вратата, точно когато минавате и да се случи инцидент.

10.Добре е да имате звънче или някаква „бибитка“ на колелото за да подадете сигнал ако е необходимо на пешеходец или друг участник в движението.

И още един съвет: Когато карате, просто карайте – бъдете с всички си акъл. Не мислете за странични неща, не говорете по мобилния си телефон, не яжте! Просто бъдете в час с всичко, което се случва наоколо за да контолирате ситуацията.

👤http://koloezdene.com/  🕔2013-06-07
spodelime