Защо извито надолу кормило?

Извитото кормило е едно от най-полезните нововъведения в последно време. Може да се спекулира защо хората избират колела с извити нагоре кормила, които са остарели одавна. Те карат колоездача да заеме много неефективна аеродинамична стойка, по-лош баланс и контрол над колелото, ограничават употребата на повечето мускули на краката, свиват гръдният кош и така не позволяват дълбоко вдишване.

Аеродинамиката

Извитото кормило предоставя голям избор в аеродинамично отношение и използване на мускулите. Ниската стойка е много аеродинамична, тялото посреща вятъра под най-удачният ъгъл, за разлика от изправената позиция която е най-неефективна. Когато сте заели най-ниската позиция на извитото кормило с глава надолу, ще видите че почти не усещате насрещен вятър.

 

Дишането

Замислете се за инстинктивно заетата поза от астматик или изтощен маратонец. Те се навеждат напред като пренасят теглото от гърдите към ръцете, като си осигуряват по-голям капацитет на дишане. Накланянето напред разтяга гръбначният стълб и отваря гърдите. Точно това осигуряват наклонените кормила.

Китките

Когато стоите нормално китките ви сочат към тялото, но когато хванете право кормило вие извивате китките като разтягате разтягате сухожилията както при компютърните клавиатури. Наклоненото кормило предлага ергономична позиция с китки сочещи навътре.

Различни позиции

Когато спим ние се обръщаме многократно през нощта. Така си почиваме много по-вече. Новите извити надолу кормила предлагат множество различни позиции за ръцете, китките и тялото. Това намалява умората и позволява най-добрата работа на мускулите.

Преодоляване на сътресенията от пътя

Когато горната част на тялото е носена от ръцете, седалката поема по малко тегло, като увеличава комфорта. Освен това по-малкото тегло може да се носи от по-малка седалка, като намалява търкането на бедрото.

Стойката на гръбнака при наклоненото кормило е много важна за преодоляването на неравностите. Разпънатият гръбнак с почиващи сухожилия и отпуснати нерви е много по-добър за преодоляване не неравностите от извитият.

👤koloezdene.com  🕔2013-06-06
spodelime