По-добри ли са меките седалки от твърдите?

Първото нещо, което ще направи неопитен колоездач когато види че седалката му е неудобна е да я замени с по-мека. Точно това в повечето случай е грешка. Преди всичко меките седалки разпределят теглото на най-погрешните места.

Опитайте се да седнете на бюро като се облегнете на зад. Ще забележите, че по-голямата част от теглото е концентрирано на горната част на бедрата. Това са частите на тялото, които са направени да поемат теглото когато седим. Повечето случаи на неудобство от седалката са причинени от неправилно разпределение на теглото. То се поема от меките тъкани около горната част на бедрата.

Представете си да поставите мека възглавница на бюрото и да седнете върху нея. Меката възглавница се смачква докато горната част на бедрата е почти на бюрото. Сега, обаче има напрежение и на по-меките тъкани създадено от възглавницата. Много купувачи на седалки не са наясно с това и стават жертва на универсалните магазини. Те се увличат от потъването на палеца ви в мекият връх на седалката.

 

Всъшност меките седалки са удобни само за кратни пътвувания, а когато сте на колело за повече от 2-3 километра са много по-неудобни от истинска седалка. Особено жените ще усетят напрежение в гениталиите, като вместо това може просто да използват изрязана седалка. При по-дълги пътувания седалки с много вата са чест причинител на болезнени ожулвания на вътрешната част на бедрата.

Пружинираща седалка или мека, които не те държат на еднакво разтояние от педалите през бабунки, ще развалят въртенето ви като ви карат да подскачате. Маката седалка също нарушава правилната височина на седене, което е главен фактор за силата на въртене.

👤koloezdene.com/  🕔2013-06-06
spodelime