Преди да купите гуми за своят велосипед

Закупуването на нови гуми за вашия велосипед не трябва да бъде твърде сложно. Има много видове велосипедни гуми различни едни от други, така че не винаги правилният избор е очевиден или лесен. Велосипедът, който имате и вида на каране оказват голямо влияние над това кой тип гуми ще ви дадат най-добри резултати. Това са фактори, които трябва да се вземат предвид закупуването на гуми за велосипед.

Знаете ли от какъв размер гуми имате нужда?

Гумите за велосипеди за възрастни като планински велосипеди, хибриди и др. обикновено се предлагат с 26, 27.5, 28 или 29 инчови размери. Това е размерът на външния диаметър на гумата. На днешните шосейни, състезателни велосипеди, обикновенно гумите им са оразмерени в метрични единици, като най-често срещани са размерите 650 mm или 700 mm. BMX велосипедите обикновено имат 20 инчови гуми. Размерът на новите гумите ще бъде подпечатан от страна на вашите настоящи гуми.

Знаете ли какво е ширина на гумите?

Следващият компонент на размер на гумите е ширина. Това е вторият критерий за измерване на гумата. Например, балонните гуми, използвани за песъчливи терени могат да бъдат с размер 26 х 2,125. Това означава, че гумите са с 26 инча диаметър и широчина 2,125 инча.

Повечето гуми за планински велосипеди и хибриди са в диапазона над 26 х 1,5, но определеният размер, от който вие се нуждаете ще варира в зависимост от вида каране, което практикувате. Ще говорим за това по-долу.

Измерванията на гумите за шосейни велосипеди също показват диаметър и ширина: 700 х 23 е общ размер за високоскоростни състезателни гуми, което означава, гумата е с диаметър 700 mm и ширина 23 mm.

Тип на протектора

Видът на протектора, който вие ще поискате е свързан с повърхността или терена, по който ще карате велосипеда. Напълно гладките гуми са най-подходящи за шосейни състезания или за каране по асфалт, те умишлено са проектирани така за да имат минимален контакт с пътя.

Гумите с големи грайфери такива каквито виждате на планинските велосипеди са в другия край на спектъра. Тези гуми са страхотни за неравни, мокри или кални пътеки, но те се нуждаят от по-голяма сила на педалиране, защото имат повече контакт със земята.

Повечето велосипедисти, особено тези, които карат основно на асфалт, ще искат гуми с гладка шарка на протектора.

Устойчивост на гумите

Основен фактор е да се помисли за трайната нужда от гумата. Ако ще карате ежедневно с едни гуми много километри по неравни пътища, по които може да има пирони, стъкла, остри камъни и други подобни препятствия, вие определено ще трябва да отделите повече пари за да си купите гуми с по-голяма защита срещу спукване и ще издържат по-дълго време.

Има доста добри гуми на пазара днес, които се предлагат с функции като укрепване с кевлар и други за допълнителна устойчивост на пробиване. Ultra Gatorskins на Continential са само един пример от тези типове гуми.

Теглото на гумите

Освен ако не се състезавате с велосипеда си на много високо ниво и се опитвате да спестите от общото тегло на велосипеда, теглото на гумите не е от голямо значени. По принцип, всички гуми, които отговарят на вашия велосипед ще бъдат в рамките на същия диапазон тегло, и ако наистина не сте състезател, това няма какво да ви притеснява. Далеч по-важни са издръжливостта и производителността на велосипедните гуми.

От каква ширина на гумите имате нужда?

Ще ви споделя основната формула, свързана с ширината на велосипедните гуми. Тесните гуми се равняват на бързина, защото имат по-малко контакт с пътя. Но има и един компромис, или ако можем да го наречем недостатък. Тесните гуми имат нужда от по-високо въздушно налягане, което прави возенето по твърдо. Този тип гуми могат да бъдат по-уязвими към щети и нараняване от към страничната стена и се износват по-бързо.

По-широките гуми ще ви накарат да се почувствате по-стабилни, те предлагат повече контакт с пътя и возенето с тях е по меко. Те могат да предлагат по-добро сцепление по неравни повърхности.

Определяне размера на гумите

Ако не знаете какъв размер шини има вашият велосипед, можете да:

  •     Отворите ръководството или документите на вашият велосипед.
  •   Отидете на уеб сайта на производителя, който обикновено има спецификации на всички свои велосипеди.
  •   Измерете си каплите. Поставите рулетка или друг измерващ инструмент от единият до другият ръб на шината, или пък от оста до ръба и след това да удвоите този размер.
  •   Най лесният вариант от всички е да покажете колелото на професионалист в местния магазин за велосипеди. Той ще знае какъв е точният размер само като погледне велосипеда ви. Той  също така ще е в състояние да ви препоръча най-добрата ширина за вашия тип колоездене и вашия конкретен велосипед.

👤bulbike.com  🕔2013-06-05
spodelime