Почистване и смазване на верига

Редовното почистване и смазване на веригата ще помогне за премахване на мръсотията като по този начин се предотвратява износването. Веригата на велосипеда трябва да бъде почистена, когато е замърсена, суха или започне да звучи шумно. Ако карате велосипедът си всеки ден по-малко в зависимост от условията, можете да почиствате и смазвате веригата най-малко веднъж месечно. Ако карате по-много, чистете и смазвайте на около седмица, а ако карате в много прашни условия (по черен път), след всяко каране.

 

Смазки за вериги

Не ви препоръчвам да използвате моторно масло или 3в1 масло за смазване на веригата. Моторното масло е твърде тежко и не може да проникне в ролките на веригата, а смазките 3в1 са базирани на растителните масла. Аз също не ви препоръчвам използване на восъчни смазочни материали, защото, докато те не събират толкова много мръсотия, също така и не смазват както тънкото масло. Използвайте специално предназначено тънко масло за верига, защото то прави работата и по-добра, предпазва я от корозия и не се отмива лесно, когато се намокри.

Почистване на верига

За да почистите веригата, сменете предавките докато веригата застане на най-малкото зъбно колело отзад. Използвайте парцал напоен с разтворител за масло и избършете веригата. Най-лесният начин да направите това е да хванете веригата с парцала в долната част преди задният дерайльор и започнете да въртите педалите назад, докато веригата бъде почистена. Другият вариант е да забърсвате веригата пак в долната част с движения наляво и надясно без да въртите педалите назад. След това завъртете веригата назад и избършете отново, докато не почистите цялата дължина на веригата. Почистете ролките на задният дерайльор и венец касетата, като използвате парцал или инструмент за почистване на венец касети. След това почистете всички предни зъбни колела на курбелите.

Смазване на веригата

Превключете предавките на средното зъбно колело отпред и на средното отзад. Не забравяйте, че използваното тънко масло върши добра работа и прониква добре в скритите части, така че се опитайте да не прекалите с прилагането на смазка. Смажете цялата дължина на веригата докато въртите педалите на колелото назад. Оставете тубичката с маслото и продължете да въртите педалите назад, докато попадне масло от двете страни на ролките между пиновете на веригата.

👤bulbike.com  🕔2013-06-05
spodelime