Как се сменя и лепи спукана вътрешна гума на велосипед

Смяна и лепене на вътрешна гума

Смяната на спукана гума е наистина доста проста задача. Никой не обича да го прави, но по този начин можете да си спестите малко пари, ако знаете как да поправите спуканата гума, няма да ви се наложи да купувате нова точно сега. Всичко, от което се нуждаете е комплект за лепене на вътрешни гуми (или резервна гума), лостове за гуми, помпа за велосипед и малко усилие. Използвайте тази инструкция. Прочетете по-долу написаното ръководство с посочените стъпка по стъпка действия, за да научите как да поправите спукана гума.

Премахване на гумата с капларта от велосипеда и Търсене 

Първо, отстранете колелото със спуканата гума. След това ще отнеме малко повече време, за да намерите причината за спуканата гума. Ако оставите това, което е причинило спукването на гума все още там, това ще предизвика друго спукване на гума, докато не се премахне.

Извадете външната гума само от едната страна

Не е нужно да се премахне цялата външна гума от шината. Просто изкарайте само едната страна на гумата от шината като използвате специално предназначени лостове (пластмасови щанги) за вадене на външна гума, ако е необходимо.

При използване на лостове за вадене на гума поставете заобленият край между гумата и шината и натиснете лоста към спиците. Някои лостове за вадене на гуми имат куки в единия край, които позволяват закрепването им към спиците, за да се задържат на даденото място, докато работите с другият лост в близост. Опитайте се да запазите разстоянието между лостовете малко или процедурата по-ваденето на външната гума ще стане сложна. Съвременните сгъваеми външни гуми могат да се вадят без помощта на щанги или лостове за гуми, а само с ръце.

Издърпайте вътрешната гума навън

След като извадили от едната страна външната гума, през отвора можете да извадите вътрешната гума като започнете първо от страната на вентила. След като вътрешната гума е навън, прекарайте пръстите на ръката си по вътрешността на външната гума, за да се уверите, че няма остри точки или други нередности, които биха могли да доведат до спукване на вътрешната гума.

Намерете дупката

Ако ще лепите вътрешната гума, първо трябва да се намери дупката. Има няколко начина да се намери дупка в гумата. Вие ще трябва да напомпате гумата, докато се издуе леко.

Понякога, ако имате късмет, може просто да видите дупката или чуете съскане на въздуха от нея. По-трудните пробиви могат да бъдат намерени чрез бавно прекарване на ръката малко над гумата докато усетите изтичане на въздух.

Още по-трудните пробиви могат да бъдат открити като премествате гумата в непосредствена близост до окото си. Това звучи странно, но окото ви е много чувствително към продухване на въздух.

Последният и безотказен метод е да се натопи гумата във вода и да гледате за източника на увеличаващият се брой мехурчета. Това може да бъде направено в малка мивка, леген, корито, кофа или друг съд за вода, като поставите единият край на гумата вътре под водата, а другият отвън и започнете да въртите леко самата гума.

Подготовка за лепене

Различните комплекти за лепене на вътрешни гуми изискват различни техники и вие трябва да прочетете инструкциите, които идват с комплекта, за да сте сигурни в това, което ще правите. Някои от дупките са твърде големи, за да се залепят. Ако дупката във вашата вътрешна гума е твърде голяма по-добрият вариант е гумата да бъде подменена с нова.

В повечето случаи първо е необходимо да се почисти добре мястото около дупката с помощта на парче шкурка или специално предназначеният за това инструмент, който би трябвало да бъде включен към комплекта за лепене на вътрешни гуми. Уверете се, че областта, която почиствате е по-голяма от размера на лепенката, която ще се използвате.

Прилагане на лепенката

След като почистите и подготвите мястото за лепене, нанесете тънък слой лепило в същия район и го оставете да изсъхне. Не поставяйте лепенката, докато лепилото не изсъхне или кръпката ще се повреди. Ако нанесете тънък слой лепило ще бъде необходимо по-малко време от минута, за да изсъхне.

Още преди да изсъхне лепилото се уверете, че в гумата няма голямо количество въздух. Премахнете внимателно станиола от лепенката, без да пипате вътрешната част. Поставете лепенката и притиснете добре с пръсти. Вашата вътрешна гума ще бъде незабавно готова да се върне отново на мястото си. Лично аз ви препоръчвам да пристискате една или две минути лепенката за по-голяма сигурност преди да я върнете между външната гума и шината.

Монтиране на вътрешна гума

Първо трябва леко да напомпате вътрешната гума, за да задържи формата си. Тогава поставете обратно вътрешната гума като спазите реда и поставите първо от страната на вентила.

Затваряне на външната гума

Придърпайте с пръсти извадената част на външната гума навътре към ръба на шината като внимавате да не захванете вътрешната гума между външната гума и шината или с щангичките за вадене на гуми, ако трябва да ги използвате.

Последната останала част за прибиране на външната гума може да ви се стори малко трудна задача, но с малко повече старание и помощта на пластмасовите щанги ще се справите отлично.

Уверете се, че гумата е сложена правилно. Притиснете външната гума с пръсти от всички страни около ръба на шината, особено около вентила.

Напомпване на гумата и монтиране

Надуйте гума до около половината от необходимото налягане и инспектирайте отново, за да се уверете, че гумата е сложена правилно от двете страни около шината. Ако всичко изглежда добре надуйте гумата до нормално налягане за каране или препоръчителното налягане на гумите. Лично аз първо надувам гумата до максимално дадените стойности, за да се изпъне и прилепне идеално към шината, след това изпускам въздуха на гумата до минималните барове написани на нея, след което помпя до желаните атмосфери подходящи за мен.

Монтирайте колелото обратно върху велосипеда си като внимавате за правилното поставяне на оста като по този начин спирачката ви няма да има нужда от допълнителна настройка. Винаги се уверявайте, че колелата са правилно монтирани в съответствие с инструкциите на производителя.

👤bulbike.com  🕔2013-06-04
spodelime