Рецепта за енергия: Дълго каране и домашната вафла

Сериозното каране е неминуемо свързано със серозното хапване. Никой не може да отрече “напрегнатата” връзка между храната и нейния ефект след цял ден дълго скитосване из планините.

Дори и каранията за възстановяване от каранията са свързани с храната. Също така често храната е зло изкушение, източник на стрес и дразнение. Но преди всичко тя е източник на енергия.

Често се получава така, че нейното значение се усеща при начинаещите, а не само след третия час езда. Усещането често се бърка с достигането на лимита за издържливостта. Това, което в случая трябва да се разбере, е, че аеробните упражнения изхабяват вашите запаси от захар (гликоген), наличното гориво е лимитирано. Тялото има толкова запаси от захар, който да ви поддържа един или два часа при интензивни упражнения.

С други думи, ако пътуването е дълго и вие не си заредите резервоара, няма да изкарате много, той ще свърши.

Проблемът може да бъде решен лесно. Обръщате повече внимание на приема на храна. Хапвайте внимателно, не се оставяйте гладен и веднага ще преодолеете 3-те часа лимит.

Има много храни, които може да се приемат по врене на каране, но ви препоръчваме да започнете така. Приемайте около 60 грама въглехидрати или 300 калории на час (това е някъде около вафла, зависи от вида й). Това трябва да става на дози с интервал 30 минути. Идеалното съотношение на въглехидрати спрямо протеини е едно към четири (протеиновите молекули спомагат за усвояването на въглехидратите), но основната идея е вглехидратите да са водещи, докато протеинът само да помага.

Микстура от монозахариди (всичко сладко) и комплекси въглехидрати (пълнозърнести храни, овес и т.н.) ще е чудна. Първите дават бърз прилив на енергия, а вторите са дълготраен източник на енергия. Натрия и калия също са важни, като трябва да се припомни, че е по-лесно да се покрият основните изисквания, като се хапват различни храни. Лесна работа, нали?

Примерно, каранията ви до 6 часа могат да бъдат покривани с домашно направени енергийни вафли. Но вместо да се оповавате на една рецепта, може да забърквате нещо нво всеки път.

Ето една лесна рецепта за домашно направена енергийна вафла

  • 4 чаши овес
  • 4 чаши зърнена закуска ( някакъв cereal)
  • 1 чаша пълнеж - ядки, стафиди, шоколадов чипс и др.
  • 2 чаши подсладител - царевичен сироп, ако сте ограничени в парите, кленов сироп, ако живеете в Нова Англия, и нектар от агаве или сироп от кафяв ориз ако пазарувате в мегамагазин на Цариградско.
  • 1 ½ чаша фастъчено масло
  • и сол на вкус

Така. Загрейте подсладителя и фастъченото масло на среден огън в голяма тенджера, после замесете останалите подправки. Бъркайте нагретия сладък миск, излейте го в голяма тава и го оставете да се охлади.

После нарежете изстиналото на парчета от по 5 на 5 сантиметра. Всяко едно от тях би ви дало около 250 калори и 40 грама въглехидрати – перфектната доза за 60 минути на колело. Разбира се рецептата е примерна и може да се експериментира. Ако не ви стиска да го направите сами, следете страницата на МТБ НЮЗ БГ за още вълнуващи рецепти.

👤http://mtb-news.bg/  🕔2013-06-03
spodelime