WD-40 не е смазка за верига!

Защо WD-40 е лош лубрикант за веригата на вашият велосипед?

Използването на WD-40 като смазка за веригата на вашият велосипед всъщност може да я увреди.

Така популярният продукт WD-40 не трябва да се използва като лубрикант за верига. Доста хора сигурно са чували това и им е интересно как продукт като WD-40 с толкова много приложения не е полезен за велосипедната верига.

История и подробности за WD-40

WD-40 е продукт разработен от военните през началото на 50-те години, чиято формула е била първоначално проектирана за отблъскване на водата и предотвратяване на корозия като по-късно е установено, че има множество битови цели. Специалната формула на WD-40 е предимно съставена от различни въглеводороди. Дългосрочната активна съставка е енергонезависима, която остава на повърхността и защита от влага.

Формулата на WD-40 е търговска тайна. Този продукт не е патентован, за да се избегне напълното разкриване на съставките. Според американските служби за безопасност основните съставки на WD-40 са:

  • 50% стодард разтворител (минерален терпентин)
  • 25% втечнен нефтен газ, вероятно като гориво и въглероден двуокис, за да се намали значително запалимостта на WD-40
  • 15 % минерално масло (леко смазочно масло)
  • 10 % инертни съставки

WD-40 бързо се превръща в често употребяван продукт в домакинството, когато хората разбрали, че има хиляди други цели и приложения. Той също така работи добре като лека смазка за мебелни обкови (панти), брави, катинари, секретни патрони както и за премахване на замърсявания от резби и др.

Обяснението – защо да не се използва като смазка за верига

Велосипедните вериги, от друга страна, са твърде бързо и тежко движещи се обекти за смазочната сила на WD-40, за да има изобщо някакъв ефект. В интерес на истината, WD-40 действително ще премахне всяка съществуваща смазка от веригата и ще остави задвижването сухо, което ще позволи по-бързото износване поради триенето на метал в метал. По принцип, пръскането на веригата с WD-40 с цел смазване е по-лошо, отколкото да се използва тънко масло за смазване на велосипедна верига!

Съвет за покупка подходяща смазка за верига

Аз силно ви препоръчвам да използвате масло за вериги, закупено от специализиран магазин за велосипеди.  Просто потърсете редовно водоустойчиво тънко масло (лубрикант) за велосипедна верига. Преди да направите покупка обмислете добре какво масло за веригата на вашият велосипед ще ви бъде необходимо, понеже на българският пазар ще откриете сухи и мокри смазки за вериги. Знайте, че сухите смазки се използват при сухи и прашни условия, а мокрите смазки при влажно и дъждовно време или през зимният сезон на годината.

👤bulbike.com  🕔2013-06-01
spodelime