За какво служат велосипедните ръкавици

Какъв е смисълът на велосипедните ръкавици? Някои хора си мислят, че ръкавиците за колоездачи са един от тези аксесоари, които са повече за имидж, отколкото за дадени нужди.  Наистина ли са необходими ръкавиците за каране на колело?

Всъщност, много велосипедисти смятат, че ръкавиците са важна част от екипировката им и не ще се качат на велосипеда си без тях. Нека хвърлим един поглед към седем основни функции, които изпълняват велосипедните ръкавици.

1. По-добро сцепление и контрол

Вие знаете, че колоезденето може да ви направи доста потни – особено ако е един от тези топли и влажни дни. А това означава, че ръцете ви ще са мокри. Велосипедните ръкавици са проектирани по технология като тази използвана при велосипедните дрехи. С добър чифт ръкавици можете да поддържате по-добро сцепление на ръцете към кормилото.

Ръкавиците също служат за улавяне на пот, която иначе би било вероятно да капе в предавките на колелото по време на смяна. С течение на времето, влагата и особено от пот, която съдържа високо минерално съдържание, може да предизвика влошаване качеството на тези компоненти.

2. Комфорт и защита за вашата кожа

Ако някога сте прекарали няколко часа или дори повече на велосипед, вероятно разбирате, че донякъде колоезденето може да представлява трудност за ръцете ви. От постоянният натиск на дланите към ръкохватките и постоянното изместване на пръстите за смяна на предавките чрез набор от зъбни колела, не отнема много време за да ви се появят мазоли и пришки. Един чифт ръкавици за велосипед може да  предпази вашата кожата, което ще ви позволи да се чувствате удобно, дори и на най-дългият велопоход.

3. Поглъщане на ударите

Ще забележите, че много видове велоръкавици на пазара днес имат някакъв вид пълнеж, като гел подложка, поставена на дланите. Причината е, че ръкавиците с тази подложка имат много полезна функция при усвояването на шоковете от пътя, които иначе биха били прехвърлени на ръцете на колоездача.

Когато карате колело, независимо дали е на шосеен път или в планината и срещнете неравности по пътя, ударът и въздействието, които се носят нагоре от предната вилка към кормилото предавайки се към ръцете и раменете не е приятно усещане. Ето защо може да изпитвате болка в тази области, врата и гърба след дълго каране. Когато носите велосипедни ръкавици, възглавниците на дланите действат като амортисьори, спомагащи да се забави част от енергията, която се проем, преди да попадне в тялото ви. Това не само ще ви помогне в надпреварата или състезанието, но и ще спомогне за намаляването на тези болки.

4. Топлина

Друга причина, много велосипедисти да носят ръкавици за велосипед е да държат ръцете си топли. Изборът на ръкавици може да варира в различни диапазони в зависимост от хладното или студено време. Има ръкавици за велосипедисти, които помагат за спиране на вятъра. Други ръкавици имат допълнителни слоеве, които предпазват кожата на ръцете от по-ниски температури. Има и добре изолирани ръкавици за изключително студено време, които са дебели. Този тип велоръкавици позволяват лесно да се хване кормилото и колоездача да работи удобно със спирачките и превключването на предавките.

5. Защита в случай на катастрофа

Какво правят повечето хора, когато започват да падат? Те поставят ръцете си, за да се опита да се хванат или предпазят, за да прекъснат въздействието от удара в земята. Ако някога сте паднали по този начин най-вероятно знаете, че наистина може да нараните сериозно дланите си. Един чифт ръкавици за велосипед може да ви даде защитата, от която се нуждаете за да запазите ръцете си при евентуален контакт с чакъл и пясък от терена, по който карате. Ако си направите равносметка, разкъсаните ръкавици са много по-добър вариант от нарязани и разкъсани длани.

Разбира се, това е вторична полза от носенето на ръкавици за велосипед, но също така е много важна. Това наистина е основателна причина да се замислите и носите велоръкавици когато сте на своето колело.

6. Забърсване на носа

Това основно се случва, когато карате в студено време или с интензивни и натоварващи темпове. Знаете ли какво е това: вие да сте на вашия велосипед и носа ви да започне да тече. Повечето от нас не носят носна кърпичка, която не може да се извади деликатно, като да се свирне на клаксон. Когато сте с ръкавици в такива ситуации можете да избършете носа си с гърба на палеца. Създателите на ръкавици са взели това предвид.

Ако забележите подплата на гърба на палеца, това парче материал служи точно за това. На една ръка разстояние, една секунда и ще се избършете. По този начин проблема с течащият нос ще бъде лесно решен.

7. Стил

На върха на всички тези други функции, екипирани с чифт шикозни ръкавици за колело може да ви накарат да изглеждате и да се чувствате добре. Това е почти същото, когато дете получи нов чифт маратонки. Няма нищо лошо в купуването на чифт ръкавици за велосипед само поради тази причина. В крайна сметка е важно вашето удовлетворение, нали?

Така че, ако никога не сте карали колело с чифт ръкавици за велосипед, просто пробвайте. Има много неща, които можете да направите, за да си помогнете при колоезденето. И най-малкото, ще откриете себе си като дете с нови обувки!

👤bulbike.com  🕔2013-06-01
spodelime