Как да си изберем веосипедна каска

Малко хора биха избрали да се возят в автомобил без предпазен колан. Тази мисъл ни навежда на въпроса защо повечето хора се качват на колелото без каска? Велосипедната каска просто има смисъл във всички условия на каране, особено след като най-малко 21 държави имат закон, който изисква тяхната задължителна употреба.

Велокаските могат да бъдат с различни стилове, но всички те обикновено осигуряват превъзходна вентилация, най-добра защита и в повечето случаи тежат по-малко от омлета, който сте изяли за закуска, което прави трудно измислянето на оправдание затова, че не си носите каската. Ето някои съвета за избора на подходящ модел за вашите нужди.

Какъв тип? Спортна, шосейна или планинска велосипедна каска?

Колоездачните каски се предлагат в три основни стила спорт, шосеен и каски за планинско колоездене. Всички видове са предназначени да защитават велосипедиста от странични въздействия, като същевременно са леки, удобни и стилни.

    Спортните шлемове са икономични модели, които се използват от градски и планински колоездачи, както скейтбордисти и инлайн скейтъри.

    Шосейните каски са с изключително ниското тегло, щедра вентилация и аеродинамичен дизайн.

    Каските за планинско колоездене са създадени, за да предложат максимална защита от пречки като клони по пътеките и други. Обикновено тези каски включват козирки, големи вентилационни отвори и по-широко покритие в задната част на главата. Тези велокаски притежават специални системи за твърдо задържане и сигурно закрепване на каската към главата понеже MTB велосипедистите се движат върху неравен терен. Cyclocross ездачите често търсят точно този тип каски.

Намери точният размер каска

Точният размер каска е от жизненоважно значение. Спортните каски много пъти се предлагат с един, регулируем размер. В други категории, каските се предлагат с малки, средни и големи размери.

За да определите вашия размер, увийте гъвкава лента (мярка) около най-голямата част на главата си, която е около 1 инч над веждите. Измери дължината на лентата. Виж за каска, която отговаря на вашето измерване.

Как да разберете вашата глава за каква каска е? Малка, средна или голяма? На Интернет страницата на всички производители на велосипедни каски ще откриете полезна информация в списъка на раздел описание на продукта.

Производителите понякога се различават в тяхната интерпретация на това кои са обхванати от условията за малки, средни и големи размери велокаски. Това са някои общи параметри за възрастни по-долу.

  •     Екстра малък: под 20″ (51 см)
  •     Малък размер: 20″ – 21.75″ (51 см-55см)
  •     Среден размер: 21.75″ – 23.25″ (55 см – 59 см)
  •     Голям размер: 23.25″ – 24.75″ (59 cm-63 см)
  •     По-голям размер: над 24.75″ (63 см)
  •     Един размер подходящ за всички мъже: 21.25″ – 24″ (54 см – 61 см)
  •     Един размер подходящ за всички жени: 19.75″ – 22.5″ (50см – 57 см)

Повечето каски за деца са с един универсален размер с различен обхват от 18″- 22.5″ (46 см – 57 см).

Какво ще стане, ако се намирате точно на границата между посочените размери? Общият съвет е да се избере по-малкият размер.

👤bulbike.com  🕔2013-06-01
spodelime