Велокомпютър

Велокомпютърът е устройство за пряк и бърз монтаж на велосипед, което изчислява и показва данни за пътуването подобно на инструментите при арматурното табло на автомобила. Всеки велокомпютър има дисплей и се прикрепя към кормилото или лапата на велосипеда, за да може лесно да се гледа и управлява.

История на велокомпютъра
През 1895 година, Veeder изработва първият велосипеден оборотомер. Вело оборотомера е представлявал просто механично устройство, което брои броя на въртенето на колелото. Предаването на броя на оборотите на колелото към аналоговият километраж видим за колоездача става чрез кабел, като се преобразуват оборотите на колелото в изминати километри, в съответствие с предварително определена формула. След основаването на компанията за производство, Veeder насърчава и довежда до производството на много други конкурентни видове механични изчислителни устройства. В крайна сметка велокомпютъра е разработен до много високо ниво позволявайки измерването на точната скорост, изминато разстояние и много други функции.

За какво всъщност служи велокомпютъра
Основните велокомпютри могат да показват моментната скорост, максимална скорост, разстоянието на пътуването, време за пътуването, общо изминатото разстояние, както и точен час. По-напредналите модели велокомпютри могат да отчитат надморска височина, наклон, сърдечна честота, температура на околната среда, както и да предложат допълнителни функции като средна скорост, ритъм на въртене на педалите, хронометър и дори GPS навигация. Велокопютъра е полезен аксесоар в колоезденето като спорт и като развлекателна дейност.

Дисплеят обикновено се състои от течни кристали, давайки възможност да са се отчитат и показват една или повече стойности наведнъж. Много от сегашните модели велокомпютри показват стойности като моментната скорост с големи цифри и друга моментна информация като време, разстояние, средна скорост и други с малки цифри, между които колоездача може да избира кое да се показва на дисплея.

Тялото на велокомпютъра обикновено има един или повече бутони, които потребителя може да натисне, за да превключи между различните функции.

Сензор за велокомпютър
Основните, традиционни сензори представляват магнит, който се монтира към спица на предното или задно колело. Сензора, който приема данните от магнита, минавайки веднъж при завъртане на колелото се монтира на вилката на велосипеда или в задната част на рамката. Има и друг тип алтернативни сензори, които може да се прикрепят към главината на колелото. Разстояние се определя чрез преброяване на броя на оборотите, като по този начин се изчислява изминатото разстояние. Скоростта се изчислява чрез изминато разстояние и изтекъл период от време.

Предаване на информация при велокомпютрите
Някои модели използват кабелна връзка между сензора и тялото на велокомпютъра. Други велокилометражи предават данните по безжичен път (wi-fi) от сензора към тялото на компютъра.

Настройка на велокомпютър
След като се инсталира нов велокилометраж, той обикновено изисква правилното конфигуриране и настройка. Това обикновено включва избор на разстояние в км или мили и обиколката на колелото в сантиметри или инчове. Тъй като сензора измерва въртенето на колелото, различните размери на каплите ще изискват различни мерки за отчитане на точна скорост и разстояние при даден брой завъртания. За по-голяма точност на отчитане трябва да се измери обиколка на гумата и въведе размера във велокопмпютъра.

Допълнителни функции на велокомпютър
Чрез допълнителни сензори могат да бъдат направени и други измервания за следене на сърдечната честота като се използва сензор монтиран чрез колан на гръдният кош. Някои велокомпютри могат да ви предложат функция за измерване изходна мощност във ватове, с помощта на въртящ момент отчитан от сензора в долната част на конзолата или главината.

Други функции
Някои модели имат вградени сензори, които измерват и показват параметрите от околната среда, като температура и надморска височина. Почти всички съвременни велокомпютри предлагат функция за изгорени калории и мазнини. Резултатите за изгорени мазнини и калории са примерни тъй като се изчисляват чрез изминато разстояние, минимална, средна и максимална скорост и външна температура на околната среда.

👤bulbike.com  🕔2013-06-01
spodelime