Какви са тези странни думи на планински или речник на планинското колоездене

1 1/8 – Това е стандарт за челото на велосипеда, тръбата през която преминава стержена на вилката, за който се захваща лапата, държаща кормилото. При този си размер тя е с диаметър 1 1/8 инча (цола), или 28.6 мм. На този размер са подчинени челната тръба на рамката, чашките и лапата.

1.5 - Това е стандарт за челото на велосипеда, тръбата през която преминава стержена на вилката, за който се захваща лапата, държаща кормилото. При този си размер тя е с диаметър 1.5 инча (цола), или 38.1 мм. На този размер са подчинени челната тръба на рамката, чашките и лапата.

Фор крос (4Х)

Дисциплина в планинското колоездене, при която четирима състезатели се спускат по специално изготвено трасе с препядствия – скокове, завои, виражи и врати за слалом. Както при всички състезания за скорост, който стигне пръв пръв до финала, печели.

А

АМ – (AM mountain bike, AM style of riding) Вид стил и разновидност на планинските велоспеди, съчетаващи в себе си стиловете Корс Кънтри, Фрийрайда и Спускането. Целта и смисъла е карачът да може както да катери с удобство и да не издъхне под тежеста на велосипеда, така и да може да да сепусне дори и по-най-предизвикателните маршрути.Велосипедът за целта е с ход между 140 – 180 милиметра, педимно с двойно окачване, но са взможни ивариации на велосипед само с амортисьорна вилка. Характеризира се с умерно тегло. По нашите ширини е прието, че тегло от около 14-14.5 килограма е доста прилично постижение. Обичайно въпросният велосипед има два или три венеца отпред, но отскоро започва да навлиза и стандарт, при който АМ колелата имат и само един венец отпред за сметка на увеличените предавки отзад. За стила АМ има и съответната екипировка – каси, брони и тн. АМ стилът на каране включва газенето на камъни, изровени участъци, стръмни склонове, прашни пътеки, пътища на дървосечаки и друга неафалтирана среда. Гумите при този стил са по-широки с по-агресивни бутони за добро сцепление и абзорбиране на ударите.

Амортизация/Компресия (Damping)

Компресия (Damping) на амортисьорите се наричат системи, които забавят скоростта на компресия в предния шок вилица или заден амортисьор. Компресия на амортисьорите обикновено се осъществява чрез ограничаване движението на хидравлична течност (като масло) чрез клапан при натоварването на шока. Силата на гасене се определя от съпротивата през съответния клапан – по-голямата амортизация/компресия се определя от големината на клапата. Много шокове имат врътка за контрол на компресията. Често, имат и заключвае (Lock out), което позволява изключването на компресията.

Амортисьор (Шок)

Устройство, което гаси нежелани трептения при работата на окачването на велосипеда.

Б

Безкамерни гуми

Безкамерни гуми са гуми, при които н се използва вътрепна гума.

Борд

Бордове се наричат двата обръча, които определят диаметъра на гумата и заедно с каркаса, чиито краища са увити около тях, я “оформят”. Те са елементите, които контактуват с каплата. За повече подробности прочетете статията “Външни гуми на планинския велосипед”.

Ботуши

Така се наричат долните тръби на вилката при по-разпространения тип конструкция – при него горните тръби (подпорите) влизат в долните тръби (ботушите). За повече подробности прочетете статията “Вилки и задни амортисьори”.

В

Велорали – виж “крос-кънтри състезания”

Венец, венци

Зъбните колела, свързани чрез веригата на велосипеда. Наричат се също плочи, зъбчатки и др. За повече подробности прочетете следните статии: “Монтаж/демонтаж на задни венци на шлици”, “Монтаж/демонтаж на задни венци на резба”

Водач на верига

Устройство, което има за цел да опъва и успокоява веригата, за да не пада от предните венци. Най-често се използват при велосипеди с един и два венеца венец отпред със съответната си конструкция

Г

Главина

Компонент с лагери, който се свързва към рамката и вилката, от една страна, а от друга страна, чрез спиците към каплата. Една от съставните части на колелата, която осигурява въртенето им около оста, която е застопорена към вилката/рамката. За повече подробности прочетете следните статии: “Устройство на планинския велосипед”.

Д

Дерайльор

Компонентът, който мести веригата от един венец на друг. Има предни и задни дерайльори. За повече подробности прочетете следните статии: “Устройство на планинския велосипед”, “Реглаж на преден дерайльор”, “Реглаж на заден дерайльор”

Дуал

Дисциплина в планинското колоездене. За повече подробности прочетете статията “Няколко думи за планинското колоездене”.

Дуал слалом

Дисциплина в планинското колоездене. За повече подробности прочетете статията “Няколко думи за планинското колоездене”.

Дурометър

Специално означение, използвано от някои производители за означаване твърдостта на материала на протектора на гумата. Строго погледнато тази дума означава две неща: 1) Инструмент, чрез който се измерва твърдостта на гумата; 2) Конкретен стандарт за измерване на това свойство – в случая с велосипедните гуми това е стандартът Shore “A” Durometer за гъвкави материали. За повече подробности прочетете статията “Външни гуми на планинския велосипед”.

Е

Еластомер

Еластомерите са специални “гуми”, нещо като гумени пружини. Най-често се използват в комбинация с метални пружини при най-евтините вилки. Служат най-вече за предпазване от често сгъване докрай, явяват се като буфер в горната част на хода. За повече подробности прочетете статията “Вилки и задни амортисьори”.

Ендуро – виж “all mountain”.

К

Кантари

Вид спирачки. Вече не се използват при планински велосипеди.

Капла

Компонент от велосипеда, една от съставните части на колелата му, представляващ метален обръч, към който се прикрепя гумата. Чрез спиците каплите са свързани с главините. Благодарение на тези компоненти велосипедът се търкаля по терена.

Карбон (от англ. Carbon fiber)

Композитен материал от въглеродни нишки. Съчетава здравина и лекота.

Каркас

Елемент от конструкцията на външната гума, носещ основната тежест, когато тя е в напомпано състояние. Направен е от специален “плат”, т.е. оплетен е от текстилни нишки, които са импрегнирани с каучук. Затова понякога го наричат и “оплетка”. За повече подробности прочетете статията “Външни гуми на планинския велосипед”.

Коефициент на окачването

Съотношението между хода на задната ос спрямо хода на задния амортисьор (дължината на буталото).

Колело

1.Синоним на велосипед

2.Велосипедния компонент, съставен от шина, главина и спици. Вече е обичайно размерите му да са  24, 27, 26 (най-разпространения засега сред впланинските велосипеди) и 29 инча.

Команди

Механизмите на кормилото, с които се управляват дерайлиора и декланшора, сменящи скоростите.

Кормилна тръба (Стержен на вилката)

Тръбата, която преминава през челната тръба на рамката, за която се захваща кормилната лапа и се извършва упавлението на велосипеда. В долния си край е свързана с короната на вилката.

Корона (на вилката)

Компонент на вилката, към който са прикачени стеншъните (горните тръби) със стержена (кормилната тръба). Вилките биват еднокоронни и двукоронни.

Крос-кънтри (Сross-country, съкратено се нарича ХС)

Крос-кънтрито е стил, който е най-често срещаната дисцплина припланинското колоездене. Гумите най-често са по-тънки, спрямо Спускането и АМ-а, за да се въртят по-лесно и да се пести тегло. Става олипнийски спорт през 1996 г. и е единсвената засега форма на планинско колоездене в Игрите. Крос кънтри терените се състоят от миск от горси пътеки, черни пътища с неголеми препядствия и наклони. При този стил не се налага носенето на защитна екипировка като броня и шлем. Като цяло се пести тегло от велосипеда и екипировката. Ходът на велосипеда е максимум 130 мм с пердно или двойно окачване. За добро тегло на велосипеда се смята до 13 килограма. Геометрията им е такава, че ездачът е възможно най-наведен напред спрямо другите стилове в планинското колоездене.

Крос-кънтри състезания

Състезания, при които участниците преодоляват трасе, включващо изкачвания и спускания. Биват няколко вида:

- Класическо ХС състезание – при него участниците карат по затворено трасе и правят определен брой обиколки. Стартът е общ.

- Маратон (еднодневен) – не се правят обиколки, участниците карат по трасе с по-голяма дължина, често началото и краят са в различни точки. Стартът е общ, а победител е този, който пристигне пръв до крайната точка.

- Многоетапно (многодневно) състезание (маратон) – надпревара за издръжливост, при която се преодоляват големи разстояния и натрупвания на надморска височина в продължение на няколко дни.

- 24-часово състезание (маратон) – надпревара за издръжливост, която продължава 24 часа.

Курбел, курбели

Двете рамена към, които се прикрепяп педалите и вздачът задвужва велосипеда. Към десния курбел обикновенно се закрепят и предните венци, задвижваи веригата. За различните хора има разлчни размери. Има и различни технологии при изработка. Колкото по-леки, толкова по-добре. При Спускането е по-добре да са по-здрави.

Л

Лапа

Компонентът, който се закрепя към кормилната тръба (стержена) на вилката и кормилото.

Линейност (при окачването)

Линейност е когато една и съща единица сила сгъва равномерно окачването при целия му ход.

М

Маратон – виж “крос-кънтри състезания”

Монокок, монококова конструкция

Конструкция, съставена изцяло от една част. При планинските велосипеди, най-често се наблюдава при карбоновите рамки, тяхната предница, която представялва една цяла част, а не както при алуминиевите, които са съставени от няколкотръби чрез заваряване.

Н

Накладка

Консуматив. Компонентът, който се допира в  пината, диска на каплата и забавя хода на велосипеда.

Начално сгъване/Негативен ход (Sag)

Е така наречения презареден ход на окачването. Той се получава, когато ездачът седне на велосипеда и сгъне окачването – това е сагът. Обичайно сагът е между 20 и 30% от целия ход на окачването. При Фрийрайда например той може да е повече. Необходим е за по-доброто сцепление на колелата по терена.

Нипел

Компонентът, чрез който спицата се закрепва към шината.

О

Обърната вилка (Inverted fork)

Това са вилки , при които долните тръби влизат в горните. Този тип конструкция има своите предимства и недостатъци, но като цяло в наши дни се използва по-рядко.

Овализиране

Метод за обработка на тръбите на рамката, при който те са сплеснати в единия или и в двата края, за да се постигне по-добра коравина в определено направление и/или по-голяма площ на заварката.

Отворена баня

Вид системи за амортизация, при които всички вътрешности на вилката се “къпят” в маслото, което стои в краката й. Това масло служи както за амортизация, така и за мазане на тръбите, уплътненията и другите чаркове вътре.

П

Палцови команди

Команди, при които предавките се сменят чрез натискане на палчета (лостчета).

Платформа

Част от система за амортизация, която намалява или възпрепятства сгъването на окачването при педалиране, но запазва чувствителността на амортисьора към неравности.

Подпори – горни тръби на вилката (Стеншъни)

Така се наричат горните тръби на вилката при по-разпространения тип конструкция, при който те влизат в долните тръби (ботушите).

Прави спици

Спици, при които липсва извивката при главата. Изискват по-специален фланец на главината.

Прогресия (при окачването)

Обратно на линейността. Колкото повече се сгъва окачването, толкова по-голяма сила е необходима

Продънване (Bottom out)

Моментът, в който сте изчерпвали хода на окачването и сте смачкали шока и вилката на макс и застрашавате вече собственото си здраве и здравината на компонента.

Протектор

Часот от защитата за тялото – защитна екипировка като наколенки, налакътници, протектор за гръбнака, за гръдния кош, рамената, бедрата и др.

Проходна ос

Компонент – част от вилката или главината, на който главината се нанизва, за да стои прикачена към колелото. Има такива оси, които са част от вилката, а не от главината. Такива са 20,12 и 15 мм оси.

Р

Ръкохватка (grip)

Компоненти, които се монтират на кормилото и осигуряват удобен контакт и сигурен захват за ръката.

Регресия (при окачването)

Обратното на прогресия. Колкото повече се сгъва окачването, толкова по-малка сила е необходима.

Сингалатор

Специален обтегач за веригата, който се поставя при задния венец (задната ос) на велосипеди, които са с фиксирана предавка (само един венец отпред и отзад). Целта е да опъва веригата и да пречи да падне.

Спирачно лостче

Лосчето, което се натиска с пръсти и задейства спирачната сисема.

Спейсъри (spacer)

Дистанционни втулки (пръстенчета), които се слагат под или над лапата, за да се регулира височината на кормилото спрямо наличния стержен.

Средно движение

Механизмът, към който се закачват курбелите и осигурява тяхното въртене.

Стержен – вж. кормилна тръба

Т

Т6, Т8 и др.

Означения, указващи използвания метод за топлинна обработка (закалка) на рамки и компоненти. За повече информация прочетете статията “Рамка на колелото и системи на задно окачване”.

Траял (от англ. trials)

Технична дисциплини. Състои се в преодоляването на разнообразни препятствия – дънери, малки скали, палети, елементи от градската среда и други подобни, като се балансира с колелото, без карачът да се подпре с крак на земята.

Ф

Фланец

Част от главината, към която се закрепват спиците.

Фрийрайд (freeride).

Freeride (FR)

Дисциплина, при която целта е да се мине грозно препядствие, скок или каквото и да е. Като цяло може да се обобщи,че Фрийрайът е там, където ви се кара, по-необработен по никакъв начин терен. Велосипедите са целта са много здрави, съответно и тежки с ход от 160 мм до 180/200. До някъде е възможно с тях да се върти, но се изисква доста по-голямо усилите от ездача спрямо по-леките АМ и Крос кънтри велосипеди.

Х

Хидроформоване (хидроформиране)

Метод за обработка на тръбите на рамката, при който в тръбата (положена в калъп) се вкарва мехур с нагорещено масло и под действието на температурата и налягането той я разширява до желаната форма.

Ч

Чашки

Лагерите, влизащи в челото на рамката, на които лежат вилката и кормилото.

Челна тръба

Тръбата в в предния край на предния триъгълник на вашата велосипедна рамка. През нея се промушва стержена на вилката.

Ш

Шлиц

Жлеб, разрез, цепнатина, цепка, отвор, резка, прорез, канал. Среща си при средните движения и главините. Вид пасване на компонентите – при главините на шлиц може да са венците към задната главина и спирачните дискове към главината.

Шок

Другото наименование на задния амортисьор на велосипеда.

BB30

Един от най-новите стандарти в областта на курбелите и средното движение. Повече подробности за него можете да прочетете ТУК.

Center Lock

Стандарт на Shimano за закрепване на ротори за дискови спирачки към главината чрез шлици.

CNC (Computer numerical control)/ СNC фрезоване

Обработка и изработване на детайли чрез компютърно контролирана фреза. Чрез метода се постигa голяма здравина на компонента. Това е и една от най-често използваните технологии при изработване на някои компоненти и детайли за планински велосипеди.

D

DH – Дисциплината спускане.

Суркате се яко надолу през каквото ви видят очите с възможно най-голяма скорост. Една от най-атрактивние дисциплини в планинското колоездене наред с Дърт джъмпа, Слоуп стайла и Фрийрайда. Предимно се практикува по обособени за целта трасета. Велосипедите са тежки и много здрави. в диапазона между 16 и 20+ кила в зависимот от парите, които сте готови да похарчите. Ход – 180+

Dirt Jump

Вид дисциплина, при която с помоща на скоков, оформени предимно пт пръст се изпълняват акробатични номера с велосипед. Необходим е специален велосипед.

Dual Control

Вид команди на Shimano, при които предавките се сменят с местене на спирачните лостчета нагоре или надолу.

DW-link

Многоставно окачване, разработено от Дейв Уигъл, при което задната ос се движи около виртуална опорна точка. Задният триъгълник е закачен към предната част на рамката посредством две двойки ставни връзки.

Е

ETRTO

Стандарт за размерите на велосипедните гуми и капли.

F

FSR

Многоставно окачване, използвано от Specialized и др., при което задното колело се движи около виртуална опорна точка.

H

Hollowtech ІІ

Стандарт на Shimano и технология в областта на курбелите и средното движение, при които средното движение представлява две чашки с лагери, навиващи се в рамката, а оста, обемиста и куха, преминавя през тях. При този стандарт курбелите също са кухи.

Horst Link

Специфично разположение на ставата при задната ос при велосипеди с многоставно окачване – под и пред оста на задното колело. По този начин оста на задното колело не е свързана директно с оста на окачването при средното движение, поради което се движи около виртуална опорна точка. На практика ушите за задната главина и за задната дискова спирачка са част от стойките на седалката, което според някои твърдения намалява негативните ефекти върху окачването при спиране. Дизайнът Horst Link е залегнал в основата на окачването FSR на Specialized, но се използва и от други производители в страните, където не се разпростира патентната защита за FSR. Дизайнът е кръстен на Хорст Лайтнер, който пръв го използва и патентова при велосипедите (в последствие патентът е купен от Specialized).

I

ICT (Instant Center Tracking)

Многоставно окачване, използвано от Ellsworth, при което задното колело се движи около виртуална опорна точка.

IS (International Standart)

Един от стандартите за закрепване на спирачния апарат на дисковата спирачка към вилката/рамката чрез две уши, през които минават болтовете и се завиват в съответсващи отвори на апарата или на преходник, към който е прикрепен апаратът, а в случай на спирачният диск, той се закрепя към главината с шест болта.

ISIS

Отворен стандарт за средни движения (касети), при който оста е по-дебела в сравнение с “квадратните” оси и в краищата е оформена с жлебове, на които се нанизват курбелите.

М

Maxle

Стандарт (система) за бърз монтаж и демонтаж на 20 мм проходни оси, разработен от Rock Shox. Използва се и от други производители. Има и вариант за задна проходна ос с диаметър 12 мм и предна с 15 мм.

MCU (Micro Cellular Urethane)

Вид еластомер.

N

North Shore

Стил в планинското колоездене и специфични трасета, най-вече за фрийрайд, състоящи се от множество свързани дървени конструкции от типа на мостчета,над земята, рампи, дънери, люлки, падове, греди, дървени виражи и др. Могат да са с различна дължина, степен на трудност и т.н.

O

Octalink

Стандарт на Shimano за средни движения (касети), при който оста е по-дебела в сравнение с “квадратните” оси и в краищата е оформена с жлебове, на които се нанизват курбелите.

OEM (Original equipment manufacturer)

Компоненти, които са предназначени за вграждане в готови велосипеди от страна на производителите и не се продават отделно на крайни потребители.

P

PM (Post Mount)

Един от стандартите за закрепване на спирачния апарат на дисковата спирачка към вилката. При него отново има уши, но разликата се състои в това,че болтовете за закрепване се навиват, а не само преминават, в тях. Широко разпространен. РМ се допуска изработването на ушите конкретно за определен размер диск, което не позволява да се сложи по-малък.

Power Spline

Стандарт на Truvativ за средни движения (касети), при който оста в краищата е оформена с шлици (жлебове), на които се нанизват курбелите.

Preload

Настройка при вилките и задните амортисьори с метална пружина, която се състои в натягане на пружината, при което се увеличава размера на силата, необходима за начално сгъване на окачването.

Q

QR (Quick Release)

Система за бърз монтаж и демонтаж на колелата на велосипеда, включваща ексцентриков лост, с който оста на главината се притяга към ушите на вилката или рамката. Кратко казано оста с ръчицата, която стягате, за да закачите колелото си.

Slopestyle

Вид стил съчетаващ големите скокове при Фрийрайда и акробатиката на дърт джъмпа. Практикува се на специално изготвено трасе, което е само надолу с определени препядствия, при преминаването, прелитането на които се правят акробаичнитеномера.

Street

Специфичен вид каране в града, свързан с изпълнението на различни трикове, като се използват както елементи на градската среда (парапети, бордюри, стени, стъпала, рампи и др.), така и специални съоръжения (рампи с различна форма, бетонови “басейни” и площадки, използвани също от скейтбордисти, BMX колоездачи и др.

T

Trailbike – велосипед една идея под възможностите на АМ-велосипеда.

U

UCI (Union Cycliste Internationale)

Международен колоездачен съюз – организацията, която организира световните първенства и състезанията за Световната купа по колоездене; обединява националните федерации и им дава методически указания; подготвя международния спортен календар в областта на колоезденето; води международните ранк листи за колоездачи; и др.

UST (Universal Standart for Tubeless)

Стандарт за безкамерни гуми, който се използва в момента от всички по-големи производители на капли и гуми. При UST има специални ръбчета на вътрешната стена на каплата (откъм гумата), за да може бордът на гумата да легне плътно и стабилно, без опасност да се размести и да изпусне въздух. Освен това каплите имат специална изолация при нипелите и вeнтила.

V

V-образни спирачки, V-брейкове

Вид спирачки за капла, чиято конктрукция включва две рамена, разположени под лек ъгъл и наподобяващи латинската буква “V”, на които се монтират накладките.

VPP (Virtual Pivot Point)

Многоставно окачване, използвано от Santa Cruz и Intense, при което задната ос се движи около виртуална опорна точка, описвайки S-образна крива.

W

Wallride

Стена с известен наклон, по която може да минете с велосипеда си при изпълнението на трик. Среща се доста при Слоупстайл състезанията.

👤mtb-news.bg  🕔2013-08-13
spodelime