Търново Downtown е отменено

С огромно съжаление ви съобщаваме, че планираното за 31-ви август състезание във Велико Търново няма да се състои по независещи от нас причини.

След повече от 4 месеца в очакване на писмено потвърждение за провеждането на състезанието във Велико Търново, все още нямаме съгласувателно писмо от общината, въпреки законния срок за какъвто и да е отговор в рамките на 30 дни след постъпването на  проекта в деловодството. До този момент имахме устното потвърждение и уверение от г-н Георги Давидов (Експерт по спорта в община Велико Търново), че всичко по провеждането на състезанието е наред, имаме разрешението на всички свързани с провеждането му органи, но за съжаление се оказа, че това не е точно така...  Въпреки, че проведохме  срещи с КАТ, охранителна полиция и главния архитект на Велико Търново и от всички страни срещнахме разбиране и интерес, в последния момент се оказа, че всъщност нещата не са наред и състезанието няма да може да се проведе.

Екипът ни работи ужасно много по цялостната подготовка на събитието - намерени са спонсори, солиден награден фонд от над 2500 лева, закупени са дървени материали за изработката на трасето, цялостната визия също е готова, направени са множество партньорства, водени са преговори догодина състезанието да стане част от световните серии и да се превърне в нещо много голямо и значимо за страната ни, но за съжаление всичко това беше пренебрегнато и прието несериозно.

Поради това искаме да изкажем публично огромното си възмущение от отношението на община "Велико Търново" към проекта "Tarnovo Downtown 2013" и неуважението и подигравката с нашия труд.

Публикуваме отворено писмо-жалба, която внесохме в общината, за да може случилото се с нас и неизпълнението на административните норми да стане всеобщо достояние. Молим всички наши приятели и хора, които по някакъв начин се чувстват съпричастни, да споделят информацията, за да може да достигне до възможно най-голям брой хора.

Ето го писмото дословно:

ДО ИНЖ. ДАНИЕЛ ПАНОВ 
КМЕТ НА ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
КОПИЕ ДО ГЕОРГИ ДАВИДОВ
ЕКСПЕРТ ПО СПОРТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
КОПИЕ ДО ГЕОРГИ БЕНЧЕВ 
ГЛАВЕН СЕКРЕТАР НА БЪЛГАРСКИ КОЛОЕЗДАЧЕН СЪЮЗ
КОПИЕ ДО ГОСПОДАРИ НА ЕФИРА 
КОПИЕ ДО ВСИЧКИ НАШИ ПРИЯТЕЛИ И КОЛЕГИ

Ж А Л Б А

от

КОНСЕПТ КРИЕЙТИВ КРЮ ООД,
ЕИК 202401257, с адрес 1514 София, кв. Драгалевци, ул. "Акад. Сандерс" 32, представлявано от Данаил Ангелов
относно
Съгласуване на провеждането на състезание по планинско колоездене на територията на град Велико Търново (по трасе, указано в приложен проект) на дата 31 август 2013, под име: „Downtown Bike Cup | Veliko Tarnovo 2013“

Уважаеми г-н Панов,

 

С настоящата жалба желая да изразя искреното си възмущение от отношението на Община Велико Търново към представения от нас проект. Организацията на този проект бе стартирана още през март 2013 година с няколко пътувания, огледи на трасето и предварителни срещи в Общината с г-н Георги Давидов. Още на 4 април 2013 с входящ номер 5300-2724/04.04.2013 в Община Велико Търново внесохме проекта за реализацията на състезанието, в който всички детайли, които бяха предварително обсъдени, бяха надлежно представени. Както лесно може да се види, днес е 2 август, а нашият проект явно дълго (сигурно все още) е подпирал крака на някое чиновническо бюро. Вече 4 месеца Община Велико Търново не желае да отговори писмено дали ще съгласува или не това събитие.

 

Дори по-лошо! През всичките 4 месеца Общината в лицето на г-н Георги Давидов даваше индикации, че всички по веригата са информирани и че цитирам “няма проблеми”. Датата бе потвърдена от същия господин, последваха срещи с КАТ, Охранителна полиция, Главния архитект. Отвсякъде срещахме разбиране. По настояване на Общината беше подготвен проект за мост над главната улица (ул. Стефан Стамболов), за да не бъде спирано движението. Самият мост и идеята за него бе заложена от нас в проекта още от самото му начало. Трябваше утвърден проект, от квалифицирани проектанти - и това бе надлежно подготвено.

 

Още преди месец започна подготовката по изграждането на трасето, което трябваше да съдържа 7 скока, 12 виража и 1 голямо финално препятствие. Бе закупен дървен материал и крепежни елементи. Освен това беше подготвена рекламната визия за събитието, бяха ангажирани спонсори и множество партньорства, сред които и с Интерхотел Велико Търново. Downtown Bike Cup | Veliko Tarnovo 2013 планираше не само спортна част, а и множество активности за публиката и за обикновения човек въобще. Бяха подписани договори за обезпечаване на сцена, звук, на известни български диджеи и групи, които да се грижат за доброто настроение на хората. Освен това планирахме изграждане и на други зони за активности - въздушна възглавница за атрактивни скокове, зона за “траял” байкинг и т.н.

 

Участие в Downtown Bike Cup | Veliko Tarnovo 2013 бяха потвърдили състезатели от България, Великобритания, Испания, Румъния, Гърция, Македония. Състезанието щеше да стане част от Световните градски серии през 2014 година. НО....

 

В последните дни на юли, обаче, настъпи рязка и необоснована според нас промяна. Разбира се, тази промяна не бе изразена писмено... Първо ни бе предложено състезанието да бъде преместено на... други стълби. Явно за г-н Давидов, Downtown Bike Cup | Veliko Tarnovo 2013 представлява слизане по стълби. Явно си бяхме губили времето... Опитахме се да проявим разбиране и все пак проверихме предложените стълби, които както очаквахме не само, че не ставаха и че са два пъти по-опасни, но и ясно ни показаха, че започва кампания с цел да бъдем “извадени” от центъра на града. Опитахме се да разберем причината за резкия завой в позицията на Общината и чувахме трактовки като - “Как ще го охраняваме това? И без това си имаме толкова друга работа...”, “Как ще се оправим с възрастните хора, които са наши избиратели...” и т.н. необосновани обяснения.

 

Важно е да се отбележи, че в Общината беше внесен проект за охраната на събитието, който включваше над 25 маршали, осигурени от нас, организаторите. Освен това за нуждите на състезанието бяха ангажирани 6 парамедика, извън обичайните за такива събития специализирани “реано” линейки.

 

Убеден съм обаче, че всичко изписано и направено от нас, явно е останало неотворено и непрочетено, да хваща прах на нечие бюро. Убеден съм, че ако бяхте се интересували малко повече от развитието на този спорт в световен мащаб и през последните години в България, едва ли щяхте да се отнесете с такова пренебрежение към труда ни. А пример, че такова събитие съвсем не е толкова опасно и толкова трудно за обезпечаване, можеше да видите на не повече от 40 километра от сградата на Община Велико Търново - в съседно Габрово. През 2012 година планинският град прие домакинството на ДВЕ такива състезания...

 

НАЙ-ВЪЗМУТИТЕЛНОТО обаче е, че Община Велико Търново не си направи труда за ЧЕТИРИ месеца да напише дори два реда отговор на официално внесено в Деловодството писмо. Независимо от отговора... За неспазените срокове и за некоректното отношение няма смисъл да се говори. Силно се съмнявам, че и на тази жалба ще получим отговор, но както се казва “надеждата умира последна”...

 

С УВАЖЕНИЕ, 
Данаил Ангелов

В сайта на Concept Creative след текста на цитираната тук жалба можете да намерите подробности и за самия проект и представянето му: 
http://conceptcreative.org/bg/projects/tarnovo-downtown-2013-otmeneno-84

Извиняваме се на всички за провалените планове - състезанието със сигурност щеше да бъде нещо уникално зрелищно и изключително много съжаляваме, че няма да успеем да изпълним плановете си. Надяваме се догодина хората, които работят в община Велико Търново, да са други и да помогнат да реализираме този наистина мащабен проект!

Поздрави от нас и  до скоро!

👤mtb-bg.com  🕔2013-08-05
spodelime