Глоба за Колело без фар

Велосипедист, който карал посред бял ден колело по шуменските улици без фар отпред и стоп отзад отнесе акт и 5 лева глоба. Наказателното постановление в тази му част беше потвърдено и от съда, който реши, че няма значение дали велосипедът се управлява денем или нощем - законът си е закон.

 

Колоездачът попаднал на полицейска засада на ул. "Симеон Велики" на 28 ноември м. г. Гражданинът с колелото се спускал по източното платно на ул. "Васил Друмев" срещу движението и пресякъл Крайречния булевард по пешеходната пътека при червен сигнал на светофара. 

 

Катаджиите го спрели за проверка и установили, че водачът на педалното превозно средство нямал монтирана изправна светлина отпред - бяла или жълта, както изисква Законът за движение по пътищата. На място за три нарушения му съставили акт 717797 и навръх Коледа на 20 декември 2012 шефът на кат издал наказателно постановление, с което за всяко нарушение наложил на нарушителя глоба от по пет лева. Сумарно 15.

 

Недоволен от акта гражданинът с колелото го обжалвал в съда. След събиране на всички доказателства районният съд в Шумен преценил, че не всички глоби са законово издържани. Така например в акта пишело, че нарушителят е минал на червено, но не пишело накъде е минал и накъде е било червеното. Движението в насрещното платно било определено като "не се движи по път, платно за движение, пътна лента или алея, предназначена за движение на определени МПС". Ама на "Васил Друмев" няма лента за колелета, преценил съдът. Затова по първите две нарушения колоездачът минал метър.

 

Строгата но справедлива съдийка Диана Георгиева оставила обаче в сила третата глоба - за движението без фарче, въпреки, че в зала жалбоподателят извадил от джоба фар и казал, че и тогава е бил в джоба му, но било денем и затова не го ползвал. Според гледната точка на съда обаче законодателят е предвидил фар да има и не е сложил изключение, че движейки се в светлата част на денонощието велосипедът не следва да има такова устройство.

👤Shmoko.bg  🕔2013-07-23
spodelime