България най-голям производител на велосипеди в Европа !

От началото на година България е най-големият производител на велосипеди на глава от населението в Европейския съюз, каза пред журналисти председателят на Асоциацията за производство на велосипеди в България.

Годишно страната ни произвежда над половин милион велосипеди, като над 95 % от тях се изнасят за страни от Европейския съюз. В българските заводи за производство на велосипеди у нас работят общо над 1000 души. Общо шест са фирмите, които работят в бранша - основно от София, Монтана, Пловдив, Ловеч и Благоевград.

През последните години у нас все повече българи си купуват колело. Броят на велосипедистите обаче остава  нисък, спрямо този от страните в Европейския съюз. Основните причини за това са липсата на подходяща инфраструктура, създаване на правила за безопасност на движението по пътищата, промяна на културата на водачите на моторни превозни средства, изграждане на велоалеи и велопаркинги.

Най-тъжното от цяла история е трагичния инцидент на 27.04.2013 г., когато младата перничанка Кристина Даниелова (едва на 17 години) загуби живота си в района на бензиностанция "Шел - Мошино", след като пиян шофьор се вряза в придвижващата се на пътното платно велосипедистка.  А хората, които познаваха Кристина я описваха като много целеустремена, амбициозна, изпълнена с воля.

 

👤http://perniknews.com/  🕔2013-05-23
spodelime