АВТОБУСИТЕ ВЪВ ВАРНА СЪС СТОЙКИ ЗА ВЕЛОСИПЕДИ

Повече от половината нови автобуси, които ще бъдат доставени за градския транспорт в морската ни столица, ще разполагат със стойки за велосипеди.

Големите поздравления трябва да бъдат отправени именно към велоклуб “Устрем” (може да го направите въвфейсбук страницата им тук), защото те са дали предложение за стойките в началната фаза на проекта за “Интегриран градски транспорт”.

Разбира се, поздравления заслужават и общинските власти, ПК “Транспорт” към Общинския съвет и в частност председателя на комисията Иван Луков, които са възприели тази революционна за обществения транспорт в България идея.

И сега с малко цифри. Става дума за 40 нови автобуса (от общо 70). Това са не съчленни превозни средства, които ще свързват отдалечените квартали на града – Виница, Галата и Владиславово.

2

Тази новина идва в години, в които все още се налага да обясняваме на местните власти, че най-ефективният и евтин начин за борба с трафика е изграждането на велопътища. Че не новите кръстовища само създават условия за повече коли и водят повече коли след себе си и местят тапите, вместо да ги отпушват.

Затова и едно общинско решение от такъв калибър е сериозен успех за всички, които обичат колоезденето и виждат неговите безспорни ползи в ежедневието ни.

Макар и да стане малко лично, снощи си говорихме с близки до нас хора, че единственият шанс да се подобри състоянието на трафика в големите градове е като се промени съотношението коли : градски транспорт : велосипеди.

Решението на варненци има двоен ефект, защото касае подпомага едновремено публичния транспорт и велосипедистите. Сега остава и варненци да получат така желаните велоалеи.

👤1bike.bg  🕔2013-07-08
spodelime