Шуменец щурмува Европа със 100 евро

"Всеки може да обикаля света с много пари, въпросът е да успееш с малко." Това обяснява 28-годишният Венцислав Илиев от Шумен и се готви за втори път да превзема Европа. Миналата година тръгна с 50 евро, старичко колело и много кураж. Успя да измине 7000 км и се върна жив и здрав след 58 дни. 

Сега пак ще бъде с любимия стар велосипед, но ... с двойно повече пари в джоба. Амбицията му е да види два пъти повече свят и да навърти поне 8000 - 9000 км. Стартът на голямото предизвикателство е утре в 8 часа от родния Шумен.

 Венци чертае амбициозен маршрут, който минава през вече познатата му Румъния, продължава през Украйна, Полша, Чехия, Германия, Холандия, Белгия, Люксембург, Франция, Англия и стига даже до Ирландия. После може да мине и през Швейцария, умува пътешественикът по картата.

Аз съм за 
световен мир

Велообиколката посвещавам на 100-годишнината от Балканската война, Първата световна война и великите български победи в тях, казва не на шега смелият колоездач. 

Можел да тръгне и с повече пари на път, но последният работодател, при когото бил месец и половина като готвач, не му дал пълната заплата. Невероятно, но малкият бюджет никак не го притеснява. 

Единственото гориво, което му е нужно, е питейна вода. Пие поне по 3 литра на ден, за да може да върти педалите по 12 часа. За това време изминава по около 100 км. 

От опит твърди, че в Европа да пътуваш с колело е песен, защото е изградена перфектна веломрежа. Там, където няма специални трасета за велосипеди, пък имало знаци, които указват на шофьорите да спазват дистанция от хората на колелета, и колоездачите са на почит, разказва Венци. 

Маршрутът миналата година пак стартирал от Румъния, после Унгария, Словакия, Австрия, през Алпите в Италия, стигнал до Венеция, застоял се в Рим, минал през цялата Френска Ривиера, Пиза, Марсилия, бил в Монако, стигнал и до Барселона. 

Въобще не е припарвал до хотели. Палатката е най-прекрасната и безплатна къща под звездите и още ми служи, хвали се шуменецът. Той тръгва с малко храна - калорични овесени трици, макарони, ориз, мед, чай и кафе. Със сигурност запасите му ще свършат още на първата седмица, но не се страхува, защото в чужбина

се "пазарува" 
зад хипер- 
маркетите

"Толкова много храна се изхвърля заради полуизтекъл срок на годност или отворени пакети, че не можете да си представите. Гладен не можеш да останеш", обяснява през смях Венци. 

Чул за този трик от приятели, но не му се вярвало, докато не се уверил сам. Благодарение на изхвърлените храни оцелял при първата си обиколка на Южна Европа. 
Докато имал пари, пазарувал, но за малки суми. В голям хипермаркет в Италия искал да плати с карта, но се оказало, че услугата важи при сметка над 5 евро. Неговата била за скромните 2 евро. Двама души от опашката се надпреварвали кой да плати покупките на скромния чужденец, сеща се Венци. 

Разказва, че хората в Европа са много мили с пътешествениците, въпреки че на Балканите велосипедистите с много багаж са смятани за луди хора. Нито веднъж не е станал обект на нападение, макар че опъвал палатката в горички, понякога замръквал в паркове, веднъж на автобусна спирка, а в Италия спал два пъти в изоставени къщи. Само на плажа в Сен Тропе пробвали да му откраднат колелото, но то било здраво вързано за палатката и се отказали. 

"Внимавам да не нарушавам законите на страните. Имам съвест, че представлявам България, не искам да излагам родината, казва шуменецът. Често се налагало да обяснява къде точно се намира България. Най-много се притеснил, когато го попитали: "България в Румъния ли се намира?" На влизане във Франция пък още в първия град се втрещил, като видял знамената на всички страни-членки на ЕС, а нашият трибагреник се веел

обърнат 
като на война

В Монпелие обаче местни жители искрено се зарадвали, че е българин. Имали прекрасни спомени от нашето Черноморие. 

"Пътешествието с колело, освен че е най-евтино, е и най-релаксиращо. Цялата природа и всякакви забележителности са пред теб, можеш да спреш, където си поискаш. Изтърках си гумичките на спирачките да се любувам на гледки", разказва през смях Венци.

Миналата година велосипедът му се повредил, но шуменецът не се отчаял. Хващал влакове, понякога без билет, и го сваляли. Много е благодарен на шофьора на автовоз, който го докарал от Хърватия до родината.

Шофьорът се шокирал от багажа му, който е близо 40 кг. И сега тръгва с толкова, но и с повече увереност в себе си. В раницате пак ще е българското знаме. Трикольорът му е като талисман.

👤Bgnow.eu  🕔2013-07-05
spodelime