Скоро можем да караме велосипеди от картон за $9

Миналото лято дизайнерът Ижар Гафни предизвика фурор с проектирания от него велосипед от картон. Гафни успя да ни убеди, че велосипедът е изработен от картонен материал на стойност $9 и че е достатъчно издръжлив, за да ни носи из града. Много хора естествено се запитаха кога ще могат да получат такъв велосипед, но досега отговор на въпроса нямаше.

Е, вече може да се каже, че сме стъпка по-напред към купуването на велосипед за $9. Гафни регистрира в краудсорсинг сайта Indiegogo нова кампания за набирането на $2 милиона нужни за масовото производство на велосипедите. И докато готовият велосипед наистина ще струва съвсем малко, тези, които искат да се сдобият с него първи и едновременно с това да подкрепят инициативата на дизайнера, ще трябва да отделят $290. Очаква се, освен това, велосипедите да са готови чак през 2015 година.

Велосипедите би трябвало да запазят екологичния си дизайн. Солидните гуми ще бъдат изработени от рециклирани автомобилни гуми, а веригата ще е направена от ангренажен ремък. Целият велосипед не би трябвало да тежи повече от 9 килограма.

С производството на велосипеда ще се заеме компания на име Cardboard Technologies, чиято цел е да използва същата технология за направата на още много продукти от картон. Един ден може би ще има неща като детски или инвалидни колички направени от такъв материал. Подобни продукти имат потенциала да направят по-лесен живота на милиони хора със скромни възможности по цял свят
.


👤kaldata.com  🕔2013-06-28
spodelime