"Найки" спира да произвежда гривните Livestrong

"Найки" прекрати партньорството си с фондацията "Ливстронг", която беше създадена от бившата колоездачна звезда Ланс Армстронг, за да събира средства с борба с рака.

Компанията за спортна екипировка ще спре да произвежда продуктите Livestrong, които спомогнаха за събирането на около 100 милиона долара. 

"Очаквахме подобна промяна", заяви говорителят на "Ливстронг" Катрин Маклейн. 

"Може ли да ни повлияе? Разбира се. Но оставаме силно уверени... В силна фискална форма сме", добави тя.

Когато Ланс Армстронг напусна борда на фондацията, "Найки" обяви, че ще продължи да подкрепя благотворителната инициатива, но няма повече да спонсорира нейния основател.

Говорителката на "Найки" Мери Ремуци заяви пред "Ройтерс", че решението за прекратяването на партньорството е, защото продажбите на продуктите не покриват очакванията. "Найки" дистрибутираше и най-популярния продукт на това съвместно партньорство - жълтите гривни по 1 долар, от които бяха продадени 87 милиона броя.

Армстронг създаде "Ливстронг" през 1997 г., когато беше диагностициран с рак на тестисите. Продуктите на фондацията станаха много популярни по време на успешната му кариера, белязана от седем победи в колоездачната обиколка на Франция.

"Ливстронг" обяви, че бюджетът за 2013 г. е 38.4 милиона долара, което е с около 11% по-малко от миналата година. Фондацията има лицензионни договори с производителя на спортни очила "Оукли" и други.

"Найки" ще спечели от разграничаването си от дейностите на Армстронг, заяви Роберт Боланд, професор по спортен мениджмънт в Университета Ню Йорк.

"Тяхната връзка с "Ливстронг" беше толкова силно основана на Ланс Армстронг и неговата история, че е почти невъзможно да бъдат разделени", заяви Боланд.

👤dnevnik.bg  🕔2013-06-12
spodelime