Откриха жив изгубен в Пирин състезател

Жив и здрав бе открит 19 годишен младеж, който изчезна в неделя следобяд в Пирин планина по време на традиционното състезание "Пирин Рън 2013".

18 часа продължи спасителната операция по издирването на Александър Александров от София. В нея се включиха освен планинските спасители от Банско, Добринище, Благоевград и Кресна, но и десетки горски служители, хора от федерацията по лека атлетика и дори кметът на Банско Георги Икономов.


Участникът в планинския маратон бе открит в района на Влахина долина над Кресна от трима горски служители. Младежът бил измръзнал малко, уплашен, но в добро физическо състояние и напълно адекватен.

Александър се е движили цяла нощ в планината, като за ориентир му е служил наклона й, по който той се е спускал, за да стигне до ниската точка на Влахина долина.


Състезанието стартирало от Банско в неделя около 10 часа сутринта. По предварителен маршрут поели около 70 маратонци -бегачи, сред които бил и Александър, а още 19 човека с колела тръгнали по друго трасе.


В неделя следобед младежът стигнал до крайната точка, на 2914 метра надморска височина на връх Вихрен и тръгнал да се спуска надолу,като около него имало още трима състезатели. Около 300 метра под върха били заедно, но той им казал да вървят, щял да ги настигне по пътя към хижа Вихрен. За последно го видели около 15,30 часа.


След като не се появил в 17,30 часа бил подаден сигнал в планинската спасителна служба за издирването му. Александър имал в себе си храна и телефон, но сигналът в планината се губел и не можел да се локализира.

Вечерта към 21,30 часа мобилният телефон бил засечен и по него е установено, че младежът е жив и се движи. До 4,30 часа сутринта спасителната група обикаляла планината в тъмни доби, не но успяли да го намерят и се прибрали, а рано сутринта отново поели към гората.


"Бяхме обнадеждени, че всички ще приключи добре, когато се разбра по телефонния сигнал, че момчето се движи. Той има много добра физическа подготовка и това му е помогнало да оцелее", каза шефът на Планинската спасителна служба- Банско Румен Баряков, след като историята приключила със щастлив край.


Още в автомобила на горските служители от Кресна, които го прибрали, момчето направило връзка с майка си по телефона, която била много разтревожена и уплашена.

Момчето разказало, че е изпуснало маркировката на пътеката заради паднала изведнъж гъста мъгла. Така изгубило посоката и се лутало цяла нощ, като гледало единствено да се спуска надолу.


"PIRIN RUN" е състезание по планинско бягане и колоездене, а организатори са община Банско, Българската федерация по лека атлетика и Сдружение "Маратон".
Всички участници се състезават по свое желание и на собствена оговорност, за което попълват декларация при регистрацията. Участниците се задължават да се движат по маркировката и да спазват Закона за движение по пътищата, преди, по време и след състезанието. Разходите по участието са за сметка на участниците, включително всякакъв вид застраховки.

Таксата за участие е 10 лева, ако заявката е подадена до 8 юни, и 15 лева, ако е направена по-късно. Стартът за бегачите и колоездачите е бил от хотел "Кемпински Гранд Арена", в курорта Банско. Финалът за бегачите е бил на връх Вихрен, а за колоездачите на хижа "Вихрен".

В състезанието са участвали общо към 90 души. Няма ограничение за възраст.

👤trud.bg  🕔2013-06-10
spodelime