Велоклуб Илчов Баир


Велоклуб "Илчов баир" съществува от месец Октомври 2008 г. Идеята е колоездачите от Шумен да се събират и организират велопоходи, състезания или други мероприятия, свързани с колоезденето. Клубът включва дисциплини като XC и любимото място на хората, практикуващи Cross Country (XC) е Шуменското плато. Младите колоездачи, каращи екстремната дисциплина DH (downhill) също карат на Шуменското плато, но те си избират свои трасета, които включват много трудни спускания по технични и стръмни наклони. Много от шуменските колоездачи карат в градска среда или на скейт парка и тях можем да ги видим да карат на задна гума или без ръце, или и двете. Те правят номера и карат т.нар. дисциплина Street или още Trial.

Велоклуб "Илчов баир" има организирани много мероприятия. Всяка седмица представителите на клуба се събират и карат около Шумен или посещават различни планини със своите велосипеди: Рила, Стара планина, Родопите... Свързва ги любовта към природата, почивката на чист въздух с любимото хоби. Много често мероприятията са съвместни с други велоклубове от страната: Търговище, Варна, Пловдив, Габрово, София...

Представителите на велоклуб "Илчов баир" често мерят сили в бързина и умения в състезанията по различните дисциплини в страната и чужбина. Вeлоклуб Илчов баир също организира състезание по планинско колоездене на територията на Шуменското плато.

Насоките, в които се развива клуба са продължаване на традиционните велопоходи, организирането на още състезания и мероприятия, които да запознаят най-вече младите хора с предимствата на велосипеда като начин на транспорт, начин на почивка и хоби или като вид спорт.


Членове на клуба